perjantai 1. kesäkuuta 2018

Kesäillan tunnelmaa ja raparperi-kauratoscapiirakka

Kesäkuun ensimmäinen päivä on kääntymässä ehtoopuolelleen.
Aurinko paistaa matalalta venyttäen varjojaan yli hiljenevän tienoon.

Kesä on viimevuotiseen ja moneen aiempaan vuoteen nähden useamman viikon edellä aikaansa.
Puut, pensaat ja kukat kukkivat kaikkialla samalla tavoin kuin tavallisesti keskikesällä.
On niin kauniin vehreää ja vihreää, ilmakin tuoksuja tulvillaan.


Tein juuri tavanomaisen kierrokseni puutarhassa pienen tyttäreni kanssa.
Veimme kukkasille ja kasvimaan taimille juotavaa,
jotta ne eivät aivan uupuisi näiden helteisten kelien alla.

Monien kukkien kohdalla pysähdyimme ihmetellen ihastelemaan niiden pieniä, 
taidokkaita yksityiskohtia, värejä ja tuoksuja.
Katselimme kiirehtimättä ympärillemme,
tartuimme hetkeen, siihen olevaan
ja näimme paljon pieniä, kauniita asioita.

Kerroin lapselleni tarinoita kukista,
joita muistan jo lapsuuteni kesiltä.
Hän ihmetteli ääneen monia sellaisia asioita,
jotka meistä aikuisistakin tuntuvat toisinaan ihmeiltä,
vaikka ymmärrämmekin luonnon kiertokulun eri vaiheet.
Hän ihmetteli vaikkapa sitä, miten voi olla mahdollista, 
että samat kukat kukkivat kesästä toiseen yhtä kauniina
ja yhtä tuoksuvina.

Kerroin hänelle tarinan mullan alla asuvista juurimukuloista,
joiden sisällä kukat talvisin uinuvat, kunnes kevät herättää ne taas eloon
ja pienet kukkavauvat alkavat työntää päitään mullan läpi kohti valoa
meidän ihmetykseksi ja ihastukseksi.


Puutarhakierroksen päätteeksi istahdimme syreenipensaan juurelle maistelemaan eilen paistettua
raparperi-kauratoscapiirakkaa, jonka ohjeeseen törmäsin Sarin blogissa
etsiessäni tavanomaisesta raparperipiirakasta poikkeavaa ohjetta.
Ja onhan tämä niin hyvää, että kirjaan ohjeen tännekin blogiin talteen itselle 
ja inspiraatioksi lukijoille.

Ohje soveltuu tehtäväksi myös gluteenittomana,
kun korvaa vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla.


Raparperi-kauratoscapiirakka

Taikina:

200 g voita
2,5 dl sokeria
4 kananmunaa
2 dl maitoa tai kermaa
3 tl kardemummaa (voi jättää poiskin)
4 tl leivinjauhetta
7 dl vehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja

Raparperia pilkottuna

Kauratosca:

200 g voita
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia (voi jättää poiskin)
3-4 dl kaurahiutaleita


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää kananmunat yksitellen.
Lisää kerma tai maito sekä kuivat aineet.
Sekoita hyvin.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille 
ja levitä raparperipalat taikinan pinnalle.
Paista pohjaa 175 asteessa noin 15 minuuttia.

Valmista sillä välin tosca.
Sulata voi ja sokeri kattilassa ja sekoita seokseen muut aineet.
Anna toscan paahtua kattilassa muutama minuutti koko ajan sekoittaen.

Lusikoi tosca esipaistetun pohjan päälle 
ja jatka paistamista vielä n.15-20 minuuttia.

~~~ ~~ ~~~

Tällä ohjeella tulee uunipellillinen piirakkaa,
jolloin puolikas annos riittää vallan mainiosti pyöreään vuokaan.

Uunituoreena piirakka on aivan verraton jäätelön 
tai vaniljakastikkeen kanssa, vaikka melko  makeaa onkin.
Omasta kokemuksestani voin sanoa, että piirakka paranee vanhetessaan,
jolloin siihen tulee lisää mehukkuutta eikä näin ollen lisukkeita sen kanssa tarvita.

Kokeilepa sinäkin!



Lämpimät kelit ovat antaneet raparperille niin suotuisat kasvuolosuhteet,
että sitä on saanut korjata talteen jo vaikka miten paljon.
Niinpä päätin tehdä siitä myös raparperimehua,
 johon lisäsin pakasteesta viimevuotisia mansikoita.

Tulipa aika hyvää!

Ohje mehuun löytyy täältä.


Eihän tästä, kesäisen luonnon keskeltä, malttaisi mihinkään lähteä.
Herkässä kesäillan tunnelmassa sydän tuntee aina niin syvästi
kaiken olemassa olevan, kaiken ympäröivän.
Ja kätkee sisälleen ilon tästä vuodenajasta, 
tästä kesästä, muistoksi tuleviin päiviin.

Kesäisiä ajatuksia Sinulle!

-Kaaru-

20 kommenttia:

  1. Hurmaava postaus ja ihana kesäfiilis!
    Raparperia on ikävä...
    Ihanasti kerroit tytölle kukkien ihmeellisestä maailmasta. <3
    Luonto on täynnä ihmeitä!

    Aurinkoisia suven päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susanna ❤
      Etkö saisi jostain raparperia sinne, kai se sielläkin viihtyisi?
      Raparperi on kyllä monikäyttöinen hyötykasvi, joka maistuu näin alkukesästä aivan erityisen hyvältä. 😋

      Laulun sanat "maailmassa monta, on ihmeellistä asiaa" on niin totta ja muistuu mieleen aina silloin, kun lasten kanssa kuljemme luonnossa. Ihmeemlisen ihania asioita, oikein sydäntä pakahduttavia, se meille tarjoilee. ❤

      Poista
  2. Aivan ihanat kuvat kesäisestä puutarhahetkestä. ❤
    Teidän puutarha näyttää niin vehreältä ja elinvoimaiselta, missä on varmasti ihana istuskella.
    Tänne pohjoiseen tulivat sääsket ja niitä on paljon!!! Haaveeksi jäävät siis illanistujaiset puutarhassa tänäkin kesänä. Onneksi päivisin niitä on vähän vähemmän, joten uloskin uskaltaa pistää päänsä. 😅

    Kauniita kesäkuun päiviä sinne teille! 💓
    -AV-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, AV! 😙

      Puutarhasta, siitä kamalan rääseikköisestä, josta joskus sinullekin taisin kertoa, olen ihmeekseni saanut tuottavan ja vehreän hyötytarhan, jossa on mukava viettää aikaa. Olisipa joskus mukava istuskella siellä sinunkin kanssasi. ❤

      Meilläkin täällä on ollut jotenkin epätavanomaisen paljon sääskiä, vaikka tuntuu, että kaikki lammikot ja ojat kuivuivat melko joutuin kevätauringon lämmössä. Joten tuntuu vähän mysteeriltä, että mistä ne ovat oikein tulleet..
      Mutta vaikka niitä on, ne ovat jotenkin laiskempia kuin siellä pohjoisessa. 😅 Toivottavasti pahin sääskikausi menisi siellä pian ohi ja saisitte nauttia kesästä ilman häiriötekijöitä.

      Kesäkuun kauneutta sinne teillekin! 😙

      Poista
  3. Ihana iltahetki ollut Sinulle Pienen Tyttäresi kanssa. <3 Minä vain ihmettelen, miten sinä et maininnut hyttysiä ollenkaan. Niitä täällä on ihan liikaa - varmasti enemmän kuin koskaan aiemmin. Tuskastuttavan paljon! Minun Tokaluokkalaiseni totesikin, että "taitaa tulla sisäkesä". Jospa ne kesän mittaan kuitenkin vähenisivät. Nyt luonto näyttää ihan sellaiselta keskikesän hehkeältä. Ihan justiinsa juhannusruusutkin kukkivat. Raparperistä saa kyllä monenlaista herkkua. Kuopuksella oli ollut hoidossa raparperirahkaa. Oli ollut kuulemma ihan verratonta. Oletkos sellaista kokeillut? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli mukava iltahetki eivätkä hyttysetkään häiriöksi asti olleet, joten siksi en niitä maininnut. 😉 Ja kuten tuossa ylempänä kirjoitin, pohjoisen hyttysiin verrattuna (jotka ovat mielettömän ärhäköitä), nämä keskisuomalaiset hyttyset tuntuvat melko miedoilta tapauksilta, laiskoilta suorastaan. 😅 Kyllä ne kesän mittaan vähenevät ja jo hyvässä lykyssä juhannuksena niitä ei juuri enää ole.

      On tämä ollut kyllä uskomaton kesän alku! Meidänkin juhannusruusussa on jo muutama kukka ja loput aukeaa ihan justiinsa. Kukkiikohan keskikesällä enää mikään? 🤔

      Äitini teki aina toisinaan raparperirahkaa, mutta jostain syystä ei ole tullut tehtyä sitä itse. Täytyypä joskus tehdä! Kiitos mielen virkistämisestä.😉

      Ihanaa kesälomaa hyttysistä huolimatta Sinulle! 😙

      Poista
  4. Taas niin ihana postaus ja kauniit kuvat. Minäkin tein tuota piirakkaa Sarin blogista. Se oli todella hyvää eikä uskoisi, miten hyvän maun kaurahiutaleet tekee piirakkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ansu, kiitos! ❤
      Kauratosca oli itselleni aivan uusi tuttavuus, johon ihastuin kyllä ikihyviksi! Sopii tuohon piirakkaan kuin nenä päähän. 😍

      Poista
  5. Kiitos resepteistä, rapsu on yksinkertaisesti ihan kaikessa parasta, on yksi suurimpia herkkujani. <3

    Ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, Tiia! Mukava, jos ohjeesta on iloa sinullekin. 😙
      Raparperi taipuu kyllä moneksi ja maistuu ihanan kirpsakalta monissa leivonnaisissa. Just niin parasta alkukesän herkkua!

      Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

      Poista
  6. Niin ihastuttavia kuvia jälleen! Raparperipiirakka näyttää herkulliselta! Tekisi mieli kokeilla, mutta kun nuo lapset eivät vielä ymmärrä raparperin päälle, niin joutuisimme sen miehen kanssa kahdestaan syömään, kun ei ole vieraitakaan tiedossa.
    Ihania kesäpäiviä sinne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maria 💓
      Se on kyllä harmi, etteivät lapset välitä monistakaan sellaisista herkuista, jotka aikuisen suuhun maistuvat hyviltä. Ei meilläkään kaikki lapset välitä raparperista leivonnaisissa, mutta syövät kuitenkin paremman puutteessa. 😉
      Kokeile joskus, kun vieraita on tulollaan. Silloin menekki on suurempaa, niin ei tarvitse sitten kahdestaan ahkeroida piirakan kimpussa. 😅

      Kesäpäivien iloa sinnekin!

      Poista
  7. Raparperistä tehtiin lapsuuden kodissa monenlaisia herkkuja. Raparperipiirakka oli yksi niistä ja raparperihillo ja -kiisseli.

    Minulla ei ole itselläni raparperiä omasta takaa, mutta naapurista niitä saan. Pitäisikin makuhermoja muistutella tästä kesäisestä makumaailmasta. Aivan vesi herahti kielelle kuvia katsellessa ja omia makumuistoja muistellessa.

    Meillä oli mökillä myös sääskejä enemmän kuin tarpeeksi. Tuntuivat olevan äkäistä ja päällekäyvää sorttia! ;)

    Mutta nautitaan kesästä, johon sääsketkin kuuluvat. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperi on niitä herkkuja, jotka kirvoittavat mieliin monia ihania makumuistoja vuosikymmentenkin takaa, mutta jakaa toki mielipiteitä myöskin.

      Muistan äitinikin tehneen raparperista hilloa, rahkaa, kiisseliä ja piirakkaa ainakin ja joskus raparperitäytteistä pullaakin. Onhan siitä moneksi!

      Hyttysiä on ollut nyt kyllä paljon enemmän kuin vuosiin. Mutta jotenkin minusta tuntuu, etteivät nämä keskisuomalaiset hyttyset ole lainkaan niin päällekäyviä kuin pohjoisessa. Mistähän sekin johtuu? 🤔 Kokemuksia on siis niistäkin päällekäyvistä hyttysistä, jotka olivat viedä joskus hermoromahduksen partaalle. Mutta niidenkin kanssa oppi vuosien mittaan elämään ja suunnittelemaan ulkonaolon sen mukaan, kun ne vähiten häiritsivät. Ja tottahan se on, että ei kesää ilman hyttysiä. Aina niitä on, enemmän tai vähemmän ja kuuluvat kesään siinä missä kauniit kukkasetkin. 😊

      Poista
  8. <3 Ihana postaus. Kauniin herkät kuvat. Herkullisen näköinen raparperipiirakka, pitää itsekin kokeilla ohjetta, kiitos. Ihanaa kesäkuuta!

    VastaaPoista
  9. Meillä raparperinvarret on vielä pieniä ja ohuita.. Mun viherpeukalo on ollut jo jonkin ainaa talviunilla, on puuttunut kiinnostus ja viitsiminen puutarhanhoitoo .. On jäänyt kaikki lannoituksetkin tekemättä, ja nyt se kostautuu.. Ihania kuvia ja piirakka kuulostaa kyllä todella herkulliselta!

    VastaaPoista
  10. Oi mitä herkkuja ❤ Ja kuvat niin ihania ❤

    VastaaPoista