lauantai 25. maaliskuuta 2017

Sitruuna-marenkitorttu




Tänään paistoi jälleen aurinko, ihanasti ja kutsuvasti. 
Silti en selvinnyt hetkeksikään ulos, vaikka kovasti aioinkin.
Pienimmäiselle nousi viime yönä kuume, joten häntä hoidellessa päivä hujahti iltaan melkein huomaamatta.

Tyydyin katselemaan aurinkoa ikkunan läpi.
  Ehkäpä sen valo hoiti lasin läpikin unettoman yön jälkeistä väsynyttä kehoa.
Ainakin se lämmitti suloisesti!




Kun sain pienimmäisen päiväunille, rupesin selailemaan reseptivihkosia aikomuksenani leipoa miehelleni syntymäpäiväkakun, mutta eksyinkin katselemaan kuvia pääsiäisleivonnaisista lähestyvää pääsiäistä silmällä pitäen. 




Lapsuudestani tuttua sitruuna-marenkipiirakkaa on ollut aikomus kokeilla jo monta kertaa, 
mutta aina on joku muu juuri sillä hetkellä paremmalta tuntunut resepti päätynyt kokeiluun sen sijaan. 

Nyt teki sopivasti mieli jotain raikasta ja makeaa, joten päätin viimein kokeilla.




Sitruuna-marenkitorttu

Pohja:

2 1/2 dl vehnäjauhoja 
(halutessasi tortusta gluteenittoman, 
korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella)
1 rkl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
125 g huoneenlämpöistä voita
1 keltuainen
1 rkl vettä

Täyte:

1,5 dl vettä
2 dl sokeria (vähempikin riittää, jos ei halua niin makeaa)
3 rkl perunajauhoja
3 keltuaista
2 sitruunan mehu ja (yhden sitruunan raastettu kuori)

Marenki:

1 dl sokeria
4 valkuaista

Nypi huoneenlämpöinen voi ja kuivat aineet keskenään sekaisin. Lisää nopeasti sekoittaen keskenään sekoitetut keltuainen ja kylmä vesi taikinan joukkoon. Älä vaivaa!

Painele taikina irtopohjavuoan tai piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille (n.1-1,5 cm korkeudelle). 
Nosta pohja hetkeksi jääkaappiin kovettumaan. Paista pohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla n.10-15 minuuttia. 
Mittaa täytteen aineet pieneen kattilaan. Kuumenna täyteseosta kiehumispisteeseen saakka koko ajan hämmentäen, kunnes seos saostuu. Kaada hieman jäähtynyt täyte esipaistetun pohjan päälle vuokaan. 

Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen koko ajan sekoittaen. Pursota tai levitä marenkivaahto täytteen päälle. Paista 225 asteessa n.5 minuuttia tai kunnes marenki saa kauniin ruskean pinnan.




Ihan täysin tämä torttu ei vastannut maultaan lapsuuteni torttua, mutta hyvää se silti oli! 
Ja raikasta, juuri sellaista kuin halusinkin tämänpäiväisen makean nälän tyydykkeeksi.

Keväisen raikkaan makunsa ja ulkonäkönsä puolesta tämä torttu sopii kauniisti
 pääsiäispyhien kahvipöytäherkuksi.

Suosittelen kokeilemaan!
💛

Mukavaa viikonlopun jatkoa kaikille!

-Kaaru-

12 kommenttia:

  1. Nam, tämä on niin hyvää. Pitäiskö itsekin tehdä pääsiäiseksi. En ole tehnyt aikoihin. :) Suloista sunnuntaita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on onnistuessaan kyllä hyvää, mutta sellainen kakku (nyt huomasin), että parasta sinä päivänä kun se leivotaan. Ainakin minulla marenki ja sitruunatäyte oli yön aikana jääkaapissa vetistynyt.

      Kiitos, sulosunnuntaita sinullekin! 💛

      Poista
  2. Oih, kyllä näyttää herkulliselta. Minäkin olen viimeaikoina hurahtanut marenkikakkuihin, ne on niin hyviä ja ihanan näköisiä. :) Tätä täytyy kyllä tehdä pääsiäiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marenkikakut ovat suorastaan taivaallisia! Pehmeä marenki aivan sulaa suuhun 😋

      Kokeile ihmeessä tätäkin marenkikakkua! 😊

      Poista
  3. Sitruunamarenkikakku on minunkin yksi suosikeistani ja lopulta kuitenkin melko yksinkertainen valmistaa :) Täytyisi joskus kokeilla tehdä siitä lime-versio :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä hyvää! 😋 Ja totta, kakun valmistaminen ei ole kovin monimutkaista homma. Aika helposti ja nopeasti tuon teki kyllä. Suuritöisin tai aikaa vievin lienee tuon täytteen valmistaminen.

      Limestä tulisi varmasti myöskin ihana! Kiitos vinkistä, kokeilen sitäkin joskus 😊

      Poista
  4. Keväistä keltaista! 💛
    Somasti sopii tähä aikaan. Jotain uutta olisikin kiva kokeilla kevään herkkuhetkiin. Oiskohan tämä! 😋

    Täällä tänään miehen synttärit. Mansikkakakku perinteiseen tyyliii tarjolla! 😘

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auringonkeltaista monessa muodossa - sitä se kevät saa aikaan! 💛

      Tämä kakku on kyllä hyvää, mutta parasta heti samana päivänä, kun sen valmistaa. Marenki ei tykännyt jääkaapissa olemisesta yhtään ja vetistyi! 😦 Hyvä tietää tuokin vastaisuuden varalle..Ja ehkä seuraavalla kerralla laittaisin täytteeseen vähemmän sokeria. Ohjeenmukaisilla sokerimäärillä kakusta tuli vähän turhan makeaa.

      Vai on teilläkin siellä tänään juhlat, mukava sattuma! 😊 Maaliskuun lopun poikia siis meidän miehemme. 😊 Yhden päivän erolla syntyneitä. Mieheni virallinen syntymäpäivä on huomenna, mutta tänään juhlitaan hieman ennakkoon, sillä vanhempani ajelivat tänään tänne häntä juhlistamaan. 💛

      Mansikkakakku kuulostaa hyvältä ja herkulliselta. Minä menin tällä kertaa helpoimman kautta: tein kääretortun, jonka väliin laitoin kerma-mascarponejuusto-valkosuklaaseoksen ja siihen päälle vadelmia ja mariannekarkkimurskaa. Kermapursotus pinnalle ja ranskanpastilleja koristeeksi. Nopea ja helppo. Mausta en vielä tiedä 😉

      Mukavaa juhlapäivää sinne teille! 😙

      Poista
  5. Sitruunapiiras on kyllä hyvää.
    Kauniit kuvat!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se on. 💛 Aivan erityisesti tykkään sen raikkaudesta! Niin ihanan keväinen maku 😋

      Kiitos, Marliska! 💛

      Poista
  6. Nami, herkullinen sitruunapiirakka. :) Tätä pitää itsekin kokeilla. Ihanan keltaista! Kauniit kuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Keltainen on ilon ja voiman väri 💛

      KIITOS, Marianne!

      Poista