keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Onnellisten matontekijöiden matkassa


Yhteistyössä Sukhimattojen kanssa 


Vieraillessani ensimmäisen kerran Sukhimattojen sivuilla, sana onnellisuus jäi erityisesti mieleeni. Kuvissa näkyvien käsityöläisten leveät, onnelliset hymyt välittivät kuvan katsojalle iloisia terveisiä. Eipä ihme, sillä Nasia Burnetin ja Wouter Durvillen perustaman Sukhin tarkoitus onkin luoda onnea niin mattojen tekijöille kuin niiden ostajillekin. Sukhi on nepalia ja tarkoittaa onnellista.

Reilulla asenteella toimiva Sukhi pitää erittäin tärkeänä asiana työntekijöiden hyviä ja kunnollisia työolosuhteita sekä työstä maksettua korvausta, joka onkin paikallista keskipalkkaa suurempi.


Sukhimattojen mattovalikoimasta löytyy varmasti sopivia vaihtoehtoja niin runsaampaan sisustusmakuun kuin skandinaaviseen tyyliinkin. Väri- ja kuosivaihtoehtoja on useita. Aivan erityisesti Beni Quarain-matot sekä eriväriset yksittäisistä huopapalloista kootut huopapallomatot sopivat pohjoismaiseen tyyliin selkeän ja vaalean yleisilmeensä vuoksi. Ne ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan valtavan viehättäviä ja ulkonäöltään erittäin kauniita.


Nepalilaiset huopapallomatot ja niiden valmistus 
 
Nepalilaiset huopapallomatot ovat yksittäisistä huopapalloista koottuja. Värikkäitä huopapallomattoja katsellessani mieleeni nousee lapsuuteni purkkapallot, joita aina toisinaan saimme pureskeltavaksemme lähikaupan purkka-automaatista. Melkeinpä tekisi mieli napata värikkäistä matoista houkuttelevimman väriset pallot suuhun ja ryhtyä makustelemaan niitä. 😉Nepalilaiset huopapallomatot valmistetaan puhtaasta 100 % villasta, joten ne tuntuvat jalan alla taatusti ihanan pehmeiltä ja lämpimiltä. Voisin kuvitella niiden olevan kuin pieniä pumpulipalloja, joiden päällä kävely virkistää tuntoaisteja ja tuo sen myötä mukanaan hyvän olon tunnetta.
 
Huopapallomattojen valmistus on tarkkaa käsityötä. Jokainen yksittäinen pallo pyöritellään käsin saippuoidun alustan päällä. Pyörittelyä jatketaan huuhteluvaiheessa, jotta huopapallo kutistuu ja muotoutuu sopusuhtaiseksi palloksi. Lopullisen muotonsa saatuaan huopapallo huuhdotaan vielä kylmällä vedellä ja asetetaan aurinkoon kuivumaan.


Jokaisen maton valmistaminen vaatii lukemattoman määrän työtunteja. Yhden maton kokoamiseen kun voi mennä jopa 10 000 pientä huopapalloa, jotka ommellaan käsityönä kiinni toisiinsa. Tämän vuoksi jokainen matto on ainutkertainen ja upea taideteos, joista niiden tekijät saavat olla vilpittömästi ylpeitä! Erittäin hyvän käsityksen huopapallomattojen valmistuksesta saa, kun katsoo tämän videon.

Alusta loppuun käsityönä valmistetut nepalilaiset huopapallomatot ovat kestäviä. Villa on materiaalina luonnostaan nesteitä ja likaa hylkivä, joten sen puhdistaminen on helppoa. Siksipä matot sopivat hyvin myös lapsiperheeseen.


Työolosuhteet Nepalissa 
 
Sukhin mattotyöpajat Nepalin Katmandussa, kuten kaikki muutkin Sukhimattojen työpajat maailmalla, ovat mukavia ja tilavia. Työntekijöiden hyviin työolosuhteisiin kiinnitetään erittäin paljon huomiota.

Työntekijöiltä ei vaadita muodollista koulutusta siinä vaiheessa, kun heidät palkataan työhön, vaan he saavat koulutuksen työhönsä paikan päällä. He ansaitsevat työstään reilua palkkaa, joka on maan keskiansiota 2-3 kertaa suurempi. Joustavan työnsä ansiosta useat työntekijät työskentelevätkin kotoaan käsin, jolloin he voivat työnsä ohella hoitaa myös lapsiaan. Tällainen työskentelymahdollisuus on avannut myös naisille portin kodin ulkopuoliseen työhön, jonka myötä koko perhe on saanut paremman elämän ja mahdollisuuden lastensa kouluttautumiseen. Mattopajat sijaitsevat usein kävelyetäisyyden päässä kotoa, joten kotona valmistunut matto kulkeutuu mattopajalle helposti.

Sukhi on saanutkin joustavuudestaan paljon kiitosta paikallisilta käsityöläisiltä, eikä suotta. Onhan se luonut paikallisille asukkaille paitsi uudenlaisen työllistysmismahdollisuuden myös mahdollisuuden työn ja perheen yhdistämiseen.


 Kuvat: Sukhimatot Ihanaa Naistenpäivää kaikille naisille! 💜


-Kaaru-

10 kommenttia:

 1. Kiitos tästä Kaaru – aika hyvä aihe näin Naistenpäivänä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilo on myös minun puolellani, Milla 💜 Oli mukava kirjoitella tätä postausta ja viedä osaltaan eteenpäin Sukhimattojen ilosanomaa!

   Todella, Naistenpäivään oikein sopiva aihe! 💜

   Poista
 2. Hyvää naistenpäivää tänäänkin ❤

  Kauniita nuo matot ja kattavasti tehty postaus, kiitos siitä sinulle 😍

  Voin hyvin kuvitella, miten ihana olisi astella tuollaisella matolla paljain jaloin 😊👍

  Mukavaa ja antoisaa päivää sinulle 😊

  VastaaPoista
 3. Wau, Kaaru! Hieno ja perusteellinen kirjoitus! Ihania mattoja ja naisia! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukhimatoilla on valikoimissaan toinen toistaan upeampia mattoja. Kannattaa käydä kurkkaamassa, jos vähänkään kiinnostaa 😊

   Poista
 4. Tuollaisen maton haluan ehdottomasti kotiini!💛

  VastaaPoista
 5. Ihana toi pallomatto. On siinä ollut kova työ. Toi eka matto on kaunis.
  Kiitos kirjoituksestasi.

  VastaaPoista
 6. On kyllä kauniita mattoja ja yllätys, että ne tehdään noin käsityönä. On iso ja valtava työ tehdä noista pienistä huopapalloista matto.

  VastaaPoista