perjantai 22. marraskuuta 2013

Puuvajan korjaustyöt vol.1 sekä herttaiset tinavuoatViime yönä satoi lunta! Nyt on maa somasti valkoinen. Olo muuttui entistä enemmän jouluisemmaksi. Poishan nämä lumet vielä sulaa, kuten on monta kertaa jo tähän mennessä käynyt. Näyttää lämpötila nousevan jälleen nollan yläpuolelle lähipäivien aikana. Jospa kuitenkin kuukauden päästä, Jouluna, olisi lunta ja se pysyisi maassakin vähän kauemmin. Leutoa talvea kun on ennustettu. 

Tällä viikolla (vai oliko se sittenkin jo viime viikolla) aloitimme viimeinkin puuliiterin/vajan pienimuotoiset remonttihommat. Vai olisivatko ne sittenkin vain korjaustöitä. Vanhaa kunnioittaen, vanhaa säästäen. Puuvaja on tuon kuvassa näkyvän pitkän piharakennuksen keskellä. Ensimmäinen ovi kätkee sisäänsä pihasaunan pukeutumistiloineen ja viimeinen aitan. Taustalla näkyy ulkohuussi- ja verstasrakennus. Vajassa on siis maalattia, jolle on vuosikymmenten saatossa kerääntynyt aikamoisen paksu kerros sahanpurua ja muuta puumoskaa. Sitä on sieltä nyt lapioitu jätesäkkeihin talteen. Kompostin kuivikkeeksi ajattelimme sen jatkossa hyödyntää. Kaiken moskan ja romun alta löytyi tuollainen herttainen vanha taikinakorvo! Onhan se hieman huonoon kuntoon päässyt, joten tuskinpa siitä enää taikinakorvoksi on, mutta johonkin muuhun käyttöön pienellä entrauksella sen kyllä saa. Niin söpö! Puuvajaan on tarkoitus tehdä harvalaudoitettu puulattia. Sittenhän se palvelee puuvajana taas seuraavat 60 vuotta, kuten tähänkin mennessä on jo tehnyt.

Mitä herttaista kerran löysinkään kolutessani läpi ne monen monet kotiseutuni kirpparit, jotka kierrän läpi aina sielläpäin käydessäni. Tinavuokia, herttaisia kerrassaan! Soikeat ja pienet pyöreät ovat oikeasti vanhoja. Ne ovat jämäkkää tekoa. Isot pyöreät ovat uudempaa tuotantoa, ovat selvästi ohuempia, mutta niin herttaisia nekin etten voinut olla ostamatta niitäkin. Pitkään pohdin ostanko kaikki, nimittäin noita isoja jäi sinne vielä kaksi kymmenen vuoan nippua. Järki kuitenkin kehotti olla ostamatta ja hyvä niin. Onhan joka paikka jo entuudestaan täynnä kaikenlaista tavaraa. Ja näitäkin nyt sitten huimat 30 kappaletta. Käyttöön ovat päässeet ja esillä ovat silloinkin kun eivät oikeassa käyttötarkoituksessa olekaan. Niin kauniita sisustuselementtejä sellaisenaan!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti