tiistai 29. syyskuuta 2015

Sadonkorjuuta



Vuodenaikaan nähden tavallista lämpimämpi ilma on hämännyt luulemaan ettei syksy ole vielä laisinkaan saapunut. Viime viikolla havahduin kuitenkin siihen tosiasiaan, että syksyhän on oikeasti jo tosi pitkällä. Siitä kielivät lähes paljaat pihakoivut, silmiäsärkevän kirkas maaruska ja niin moni muukin syksyinen muutos luonnossa. Mutta sadonkorjuuta nekään seikat eivät silti ole vauhdittaneet. Ainakaan meillä. Eilisaamun kirpeydessä oli kuitenkin aistittavissa hienoista talven tuoksua, joten päätin kipaista kasvimaalta yrtit kuivumaan tänne sisälle. Tillit kuivatinkin jo aiemmin ja jauhoin ne pieneksi pilttipurkkeihin. Nyt oli sitten vuorossa persiljat. Niitä taisikin tulla kasvatettua vähän liiankin kanssa, sillä kuivattua persiljaa en ole ainakaan aiemmin osannut mausteena hyödyntää. Täytyypä korjata tilanne :) 
 Vielä olisi porkkanat nostamatta. Jonain päivänä täytyy nekin käydä nykimässä maasta ennen kuin lumi peittää maan (vaikka tuskinpa lunta on vielä pitkään aikaan luvassa). Sittenpä olisi syksyn sadonkorjuuhommat tehty ja aika siirtyä muihin syksyisiin pihatöihin. Toivottavasti ei käy kuten viime vuonna, että talvi pääsi yllättämään ennen kuin olin pihaa aloittanutkaan haravoimaan :O Vaikka eipä silti, koivunlehtiähän ei tarvitsisi pois haravoidakaan, sillä maatuessaan se ovat vain hyvää lannoitetta nurmikolle. Taidan minä silti pihan haravoida, sillä onhan se haravoituna paljon siistimmän näköinen :)



Eilen aloittelin viimeinkin kunnostamaan vanhaa kaappia, jonka ostin toukokuussa ja josta kerroin täällä. Se olisi tarkoitus kunnostaa ennen talven tuloa, jotta saan sen viimeinkin tänne sisälle tuvan kaunistukseksi. Olin ihan unohtanut miten mukavaa hommaa huonekalujen kunnostus onkaan! Niin mukava, kun saa näkyvää muutosta aikaan ja kaappivanhukselle lisää elinvuosia.

Aurinkoista viikkoa teille!

-Kaaru-

20 kommenttia:

  1. Ihania kuvia! Meillä oli tänä vuonna tosi laiha sadonkorjuusaalis. Siemenistä kylvetyt kesäkukkasetkin kukkivat huononlaisesti, mutta varmaan johtui sateisesta ja kylmästä kesästä. Oi, mulla tulee taas kuivattu persiljaa laitettua vähän joka ruokaan, varsinkin keitoissa se on ihan paras yrtti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eerika! Meillä taas kasvoi kaikki niin mahdottoman hyvin ettei koskaan aiemmin. Lienee ollut vaikutusta kasvimaan mullan vaihdolla :) Käyttökohteita persiljalle kyllä on, mutta jostain syystä se ei oo makunsa puolesta kuulunut koskaan suosikkeihini. Mutta jospa se tästä korjaantuisi, kun totuttelen ;)

      Poista
  2. Ihanuus...persiljat kuivumassa. Nuohan on kaunis koristeenakin..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koristeena ne kauniita ovatkin :) Ne tuovat keittiöönkin sellaista mukavaa vanhan maalaiskeittiön henkeä.

      Poista
  3. Nättejä kuvia! :) Minä kans käytän persiljaa enemmän kuivattuna kuin tuoreena pakasteesta ihan kuin Eerika edellä kommentoi. Kuivatettuna se on hyvä esim. erilaisiin paistoksiin ja patoihin sekä suolaisiin piirakoihin. Kokeilepa! Meillä sato jäi tomaattien osalta puolitiehen, kun suurin osa ei ehtinyt kypsyä. Toki raakat voi ottaa sisälle kypsymään, mutta ei se ole ihan samanlainen lopputulos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota minä jäin miettimään, että mitenkähän pohjoisessa teidän Pieni Lintokoto on, kun teillä on maaruska. Ei meillä täällä Keski-Suomessa. Maaruska on niin kaunista!

      Poista
    2. Kiitos Pikku Akka! Minä taas oon osannut enemmänkin käyttää sitä tuoreena. Kiitos vinkeistä, täytyy ujuttaa sitä noihin mainitsemiisi ruokiin kun seuraavan kerran sellaisia teen :) Suolaisessa piirakassa toimii varmasti oikein hyvin! Meilläkään kirsikkatomaatit eivät ehtineet kypsyä, joten niiden suhteen sato jäi laihanpuoleiseksi. Toin ne kuitenkin sisälle kypsymään, mutta lopputulos ei todella ihan sama kuitenkaan ole. Ne menettää makunsa sisällä kypsyessään, harmi.

      Poista
    3. Ainiin ja sitten kysymykseesi vastaus: Asumme hieman Oulusta pohjoiseen päin, joten ei nyt mitenkään mahdottoman pohjoisessa vaikka pohjoisessa kuitenkin :) maaruska on täällä nyt parhaimmillaan, pohjoisemmassa lienee jo ohi sekin. Tuolla paljaslakisilla vaaroilla sen huomaa. Soilla taas on omanlaisensa maaruska, kovin viehättävä värisävyiltään sekin :)

      Poista
  4. Sulla on kyllä hyvä sato persiljaa ja vihanneksia! Aivan mahtavaa! Kivoja kuvia :) Touhukasta tiistaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jassuntassu! Kaikenlaisten hyötykasvien kasvattaminen on kyllä mukavaa, tuoreista yrteistä ja vihanneksista kun saa nauttia loppukesältä aina pitkälle syksyyn saakka! Nyt oli kasvun kannalta hyvä vuosi, sillä vaihdoimme keväällä kasvimaahan uuden mullan. Vaikka kesä kylmä olikin, sateet pitivät huolen kasvusta. Kivaa tiistaita sinullekin :)

      Poista
  5. ♥oi,miten paljon herkullista persiljaa! Ihanat kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta Sinikka! Enköhän minäkin opi persiljaa käyttämään, kunhan koko talven totuttelen ;)

      Poista
  6. oman maan satoa,ja näyttää onnistuneen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylvöt onnistuivat tänä vuonna hyvin ja satoa tuli runsaanlaisesti. Lienee ollut kasvimaan mullan vaihdolla osuutensa sadon onnistumiseen :)

      Poista
  7. Huu, miten ihanat ja herkulliset persiljaniput!
    Kaunis sadonkorjuun aika!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna! Sadonkorjuun aika palkitsee keväällä nähdyn vaivan aina niin moninkertaisesti, että taas seuraavana keväänä on jälleen saatava työntää sormensa multaan. Sadonkorjuun aika on kyllä mahdottoman kaunista aikaa. Kaikki yrtit ja vihannekset jokaista yksityiskohtaa myöten niin valmiita, niin kauniita! Aina yhtä ihmeellistä tuo kasvun taika!

      Poista
  8. Oi, hyvä kun muistutit! Minunkin täytyy poimia persiljat talteen :)
    Ihanat kuvat <3
    Mukavaa lokakuuta ja kivoja kaapin kunnostustalkoita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Iida Emilia! Käyhän ihmeessä keräämässä persiljat talteen, onhan se kuitenkin tosi monikäyttöinen yrtti vaikken itse olekaan osannut sitä hyödyntää aiemmin oikein mihinkään. Nyt on tässä kommenttiketjussa tullut niin monta hyvää käyttökohdetta esiin, joten täytyy tosiaan ruveta käyttämään sitä. Saattaa jopa olla, että kun oikein innostun, persilja loppuukin ihan kesken ;) Ihanaa lokakuuta sinnekin!

      Poista
  9. Ihania kuvia! Kuivattu persilja on ihan mun suosikki kans. Kiitos muuten paketista, joka saapui perille :). kangaskin on jo pesty ja odottelee seuraavaa ompeluhetkeä - oli kyllä ihan paras onni myötä mulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krista! Ihana, että paketti löysi perille :) Siitä kankaasta ja kuviopapereistahan saa jos jonkinlaista kivaa tehtyä. Mukavia ompelu/askarteluhetkiä arpavoiton parissa! Persilja on kyllä monikäyttöinen yrtti. Ehkäpä minäkin opin sitä vielä syömään ja pitämään sen mausta ;)

      Poista