tiistai 25. elokuuta 2015

Kellohameita




Kesän lämmön viimein saavuttua tänne meillekin, innostuin ompelemaan kellohameita tytöille. Kaikki ei kuitenkaan mennyt ihan niin kuin Strömsössä, sillä kesken ompelun alkoivat sekä saumuri että ompelukone temppuilla. Ajattelin, että surautan hameet kasaan tuosta noin vain, mutta pyh! Sen sijaan, että olisin ommellut, sain kaivella saumurin kätköistä esiin sinne tipahtanutta neulaa usean kymmenminuuttisen sekä öljytä ja puhdistaa ompelukonevanhustani paremman ompelujäljen toivossa toisen mokoman. Loppujen lopuksi kävi niin, että ompelukoneeni päätti tehdä entistä pahempaa hyppytikkiä, joten yhden hameen helma jäi ilman reunakanttia. Huolittelin sen sitten rullapäärmeellä. Onni onnettomuudessa, että saumurillani voi rullapäärmätä! Ompelukone täytyy kaiketi kiikuttaa huollettavaksi, joten tässä olisi nyt yritettävä pärjätä pelkän saumurin varassa jokunen tovi. Onneksi aloitimme jälleen tämän kylän "ompelumuorien" kanssa viikoittaiset kokoontumiset lastemme koulun käsityöluokassa, joten voin käyttää siellä käydessäni ompelukonetta aina tarvittaessa. Voi siis olla, että kanttaan tuonkin viimeisen hameen helman vielä, koska onhan se jotenkin huolitellumman näköinen kantattuna.

Nämä hameethan ovat oikeasti tosi mukavia ommeltavia ja helppojakin, jos kaikki menee hyvin. Näiden ompelemisessa ei nimittäin kauan nokka tuhise. Tosin kangastahan näihin tällaisiin hamosiin saa kulumaan metritolkulla, riippuen tietysti siitä minkä kokoiselle lapselle hame tulee. Musta-valkoisen hameen halkaisija on lähes 90cm! Se on sopiva noin 128-140cm vaatteita käyttävälle. Pienemmät ovat kooltaan 98-110cm ja 116-122cm. Vähän hassuja noi kokomerkinnät, mutta nämä hameet ovatkin erittäin pitkäikäisiä käyttäjälleen. Hameisiin käytetyt puuvillakankaat olen ostanut jo vuosia sitten. Musta-valkoinen kukkakangas löytyi edullisesti reilu vuosi sitten Metsolan alelaarista. Kelta-valkoinen retropuuvilla (vanha lakana) on puolestaan ostettu useita vuosia sitten muutaman euron hintaan kirpputorilta.



Käytiin viime viikon loppupuolella katsomassa vadelmien kypsymistilanne. Vadelmat eivät olleet oikein vielä kerättävässä kunnossa, joten vietimme illan läheisellä rannalla. Tytöillä sattui sopivasti olemaan ompelemani hameet yllään, joten nappasin muutaman kuvan niistä silloin. Kyllähän näistä sovituskuvista aina paremmin näkee, millainen vaate on päällä ollessa, miten se istuu jne. Ihanasti nuo auringonsäteet kimaltelivat veden pinnalla. Kuin pieniä tähtiä!

Iloista viikkoa kaikille!
 
-Kaaru-

36 kommenttia:

  1. Ihanat hameet. Ei varmaan kovin vaikea tehdä.. pitäispä kokeilla... :)
    E-R

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos E-R! Hame on tosi simppeli tehdä: leikataan kankaasta täyspyöreä ympyrä, jonka keskelle puolestaan leikataan alavartalon mentävä pyöreä aukko. Siihen aukkoon sitten ommellaan vyötärökaitale kiinni. Itse olen tykännyt laittaa vyötäröksi pitkän resorin, jonka voi halutessaan kääntää kaksinkerroin. Tulee napakka ja hyvä :) Helman voi kääntää kaksinkerroin ja surauttaa ompelukoneen suoralla ompeleella (tällöin hameen mitassa tulee toki leikkausvaiheessa huomioida saumanvarat) tai tehdä helmaan rullapäärmeen tai kantata sen puuvillavinokantilla, jollaisen minä noihin hameisiin tein. Kokeile ihmeessä!

      Poista
  2. Kauniita hameita. Ihania kuvia ja tuo viimeinen on oikein super ihana!
    Täällä meilläpäin vadelmia on noukittu jo pari viikko ja aina vaan niitä kypsyy lisää :) Tänäänkin kävin noukkimassa puolitoista litraa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Stiina! Vadelmat kypsyvät täälläkin, mutta hyvin hitaasti. Saapa nähdä ehtivätkö kaikki kypsymäänkään, jos kovin ilmat tästä kylmenevät. Minä voisin kerätä vattuja vaikka millä mitalla, jos niitä vain olisi. Se on sellainen marja, josta on niin moneksi.

      Poista
  3. Ihanat hameet ja kuvatkin niin suloiset! Aika herkku tuo keltainen kangas, kyllä vanhoista petivaatteista on moneksi. Me käytiin eilen vatussa, mutta taitaa täällä olla helteet tehneet tehtävänsä kun osassa paikassa vattupuskat oli ihan kuivuneet kasaan. Samoin oli käynyt viimeisille mustikoille, eipä niistä ollut enää syötäviksi, kuivista käntyistä. Täytyy siis joku päivä "uhrata" pakkasen aarteita kukkoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eerika! Vanhoista puuvilloista on kyllä moneksi :) Joskus huokailen näiden nykypäivän kankaiden heikkoutta, ne kun eivät tahdo käytössä kestää oikein millään. Toki vaikuttaahan siihen sekin, että nykyisin vaatteet pestään koneella kaikenmaailman kemikaalien kera. Kuluuhan se kangas sillä tavoin paljon nopeammin kuin entisvanhaan, jolloin kaikki pestiin käsin. Toki kankaan laadussakin on usein suuri ero. Nykyiset kankaat ovat monet aika harvaan kudottuja, kun taas ennen ne ovat olleet erittäin tiukkaa kudosta. Ihana kuitenkin, että noita vanhoja kankaitakin aina silloin tällöin löytää kirppareilta ja tuttujen vinteiltä ;) Vai on siellä jo marjakausi loppunut. Täällä vadelmat alkavat vasta kypsyä, nähtäväksi jää ehtivätkö kypsyäkään kaikki. Uhraa ihmeessä pakasteesta mustikkaa sen verran, että saat mustikkakukon tehtyä. Kyllähän se on sellaista herkkua, että sen syötyä uhraat toisenkin litran mustikoita uuteen kukkoon ;)

      Poista
  4. Söpöt kuvat ja hienot hameet olet onnistunut tekemään ompelukoneen temppuilusta huolimatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Onneksi saumuri sentään toimi sen jälkeen kun sain neulan kaivettua sen uumenista pois. Muutenhan hameet olisivat jääneet aivan puolitiehen :)

      Poista
  5. Voi että ihania hameita. Tuo malli on niin tyttömäinen ja sievä. Kuvat on aivan ihastuttavia. Ihanasti auringonsäteet kimaltaa:) Kuulostaapa huipulta tuo teidän ompelutapaamisenne, tosi kiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kanneli! Malli on kyllä erittäin sievä. Ja kun on sopivan ohutta kangasta, se laskeutuukin niin somasti päällä ollessaan. Kyllä näillä kelpaa tyttöjen pyörähdellä nyt! :) Nuo auringonsäteet olivat kyllä niin uskomattomat. Ajattelin, etten saa niitä taltioitua kameraan mitenkään, mutta sain kuitenkin. Ompelutapaaminen on ollut kyllä ihan mahtava juttu. Aloitimme kokoontumiset pari vuotta sitten (vai joko siitä on kolme?), kun me samanhenkiset ompelemisesta ja muista käsitöistä kiinnostuneet koimme, ettei tuolle harrastukselle ole oikein kotona aikaa eikä mahdollisuuksia. Niinpä päätimme ruveta kokoontumaan viikoittain yhdessä ompelemaan ja tekemään kaikenlaisia muitakin käsitöitä. Ja nyt tosiaan vuosi sitten saimme luvan kokoontua alakoulun käsityöluokassa pientä korvausta vastaan, joten nyt ei tarvitse joka kerran raahata omia koneitakaan mukana, jos ei välttämättä halua ottaa niitä mukaan. Mukava kyllä tehdä käsitöitä porukalla ja turista siinä samalla niitä näitä :)

      Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Ihanat hameet, ihanat kankaat ja tosi ihanat kuvat! Sulla on mukava blogi. Oon lukenut ja katsellut sun kauniita kuvia jo jonkun aikaa, mutta ei oo tullu kommentoitua kiireessä koskaan.

    VastaaPoista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi kiitos hirmusti Oiva! Lämpimästi tervetuloa jatkossakin seuraamaan blogiani. Totta on, että monesti sitä käy pikapuolin uuden postauksen lukemassa ja katselemassa kuvat, mutta harvoin jättää käynnistään merkkiä kommenttilootaan. Kommentit kuitenkin piristävät aina, kuten nyt tämä sinunkin kommenttisi :) Täytyypä tulla kurkkaamaan sinunkin blogiasi jonain päivänä :)

      Poista
  9. Ihanat hameet ja söpöset tytöt kuvissa ♥ Ja niin kaunis teidän uusi keittiön lamppu, yritin siihen kommenttia jättääkin pariin kertaan mutta ei jostain syystä onnistunut. Kivaa viikkoa reille ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos P <3 Kiitos, mukavaa viikkoa teillekin :)

      Poista
  10. Ja nyt huomasin että olihan se yksi lukuisista kommenttiyrityksistäni päätynyt perille lamppupostaukseenkin :) Kivaa viikkoa siis teille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä kommenttisi perille tuli, kiitos siitä vielä :)

      Poista
  11. Niin ihanat hameet ja kankaat! Kyllä noilla kelpaa nyt pyörähdellä tyttösten :) Ihanaa viikkoa teille <3 Terveisin, K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos K! Noilla hameilla todella kelpaa pyörähdellä, helmat hulmuavat ylös pilviin asti :) Mukavaa viikkoa sinnekin <3

      Poista
  12. ♥aivan ihanat, ja niin on kuvatkin!

    VastaaPoista
  13. Voi miten kauniit hameet. Noissa tekee varmasti mieli hypähdellä ja pyörähdellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Miia! Totta, nuo ovat oikeat keijukaisten hameet, kuten isompi helman pyöräyttelijä itse totesi :)

      Poista
  14. Suloisia kellohameita. Hyvä idea tehdä ne tuolla tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuolla tavoin tehtynä välttyy sivusaumoilta ynnä muilta "turhilta" saumoilta :) Ja ovat nopeatekoisiakin.

      Poista
  15. Tulin vastavierailulle! Aivan ihana blogi Sinulla! Kauniita kuvia ja tunnelmallinen koti. Minusta tule heti kerrasta vakivieras tänne! :)
    Tuollaiset kellohameet on tytöistä niin mukavia - niillä on niin hauska pyörähdellä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi kiitos ihanasta kommentista Pikku Akka! Lämpimästi tervetuloa lukijaksi <3 Kovasti on hameet olleet käytössä, pyörähdeltykin on koko kesän edestä :D

      Poista
  16. Ihanat hameet! <3 Tuollaiset voisi koittaa itsekin ommella :) Kivaa viikonloppua! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heli! Hameet ovat kyllä tosi helppoja tehdä, joten siitä vaan kokeilemaan :) kiitos, mukavaa viikonvaihdetta sinullekin!

      Poista
  17. Kesäiset kuvat ja suloiset tyttöset kellohameissaan!
    Kaunista viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ihanaa viikonloppua sinullekin Susanna!

      Poista