torstai 11. kesäkuuta 2015

Alkukesän sadonkorjuuta

 


Sataa, sataa ropisee. Aikalailla on tämäkin viikko mennyt sadekeleissä. Lupailtu on kuitenkin, että juhannukseksi sää lämpenisi. Eihän sitä muuta voi kuin toivoa niin. Tämä aamu näytti lupaavan aurinkoiselta. Niinpä kävinkin aamutuimaan keräämässä raparperinvarsia talteen ihan jo säilöntämielessä ja ajattelin siinä varsia maasta irti nyhtäessäni, että teen kaikenlaisia pihahommia tänään. Mutta niinpähän siinä sitten kävi, että kun raparperit oli pilkottu ja pakastettu alkoi sataa vettä. Kovin näyttää harmaalta tuo taivas, joten voipi olla etten ulkohommiin tänäänkään pääse. No, eipä sille mitään voi.

Toissapäivänä kaivoin pitkästä aikaa ompelukoneen ja saumurin esille ja ommella surautin muutamia kesähameita ja mekkoja tytöille. Tekaisinpa muutamat mummolatyylin tyynynpäällisetkin meidän kamarin sängyn päälle kesäksi. Ehkäpä ehdin kuvaamaan nekin tänne joskus. Hieman on vähänlaisesti tullut tallennettua tänne blogiin valmiiksi saatuja käsitöitä vaikka nimenomaan käsityöblogina tämän taannoin aloitinkin. Noh, pitkäänhän tässä menikin niin ettei tullut ommeltua juuri mitään.

Laitanpa tähän lopuksi vielä tuon aiemmin täällä blogissa vilahtaneen raparperipiirakan ohjeen, kun sitä on niin moni kysellyt :)


MAISEMAKAHVILAN RAPARPERIPIIRAKKA

8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250g voisulaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja sekoita se kuivien aineiden joukkoon. Nypi taikina murumaiseksi. Ota muruseoksesta noin 1/3 eri astiaan piirakan murupäällistä varten.

Pohjataikina:
2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna

Sekoita jäljelle jääneeseen (n.2/3) muruseokseen piimä ja kananmuna. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille.

Täyte:
8 dl raparperipaloja
250 g rahkaa
250 g kermaviiliä 
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria

Ripottele raparperipalat tasaisesti uunipellille levitetyn taikinan päälle. Sekoita täyteaineet keskenään ja kaada seos tasaisesti uunipellille raparperipalojen päälle. Ripottele lopuksi pinnalle erilleen otettu muruseos (noin 1/3 taikinasta)

PAISTA 175 asteessa uunin keskitasolla noin 45 minuuttia.
Tarjoile jäätelön tai vaniljakastikkeen kera :)

Ja sitten eikun vaan herkuttelemaan!

-Kaaru-

14 kommenttia:

  1. Voi miten ihana raparperin maku hiipii jo kielelle!
    Sitä kaipaan täällä!
    Uskomattoman ihanat kuvat taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna! Raparperi on kyllä kevään hyötykasvien kuningatar. Ja siitä on niin moneksi! Sun pitää Suomessa käydessä ottaa mukaasi raparperin taimia ;)

      Poista
  2. ♥niin ihanat kuvat! ja raparperipiirakka on namia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinikka! Raparperipiirakka on kyllä niin herkkua <3

      Poista
  3. Täällä ei ole satanut, mutta kylmä tuuli on puhaltanut koko viikon...hrrr. Olen aina tykännyt tiskipöydästä ikkunan edessä...sinulla sellainen ihanuus näyttää olevan..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuulipuhuri meinaa kyllä sotkea kesäsuunnitelmat, niin kylmä puhuri todentotta! Tiskipöytä ikkunan edessä on kyllä niin parasta meidän keittiössä. Minäkin tykkään siitä niin kovin <3 mukava katsella tiskatessa ulos ikkunasta :)

      Poista
  4. Kiitos Kaaru niin hienoista tunnelmakuvistasi!
    Laitetaan ohje talteen, jos ehtisin poimimaan raparperit taloltamme maalta.
    Olet onnekas, kun sinulla on tuo ihana keittiönäkymä.

    VastaaPoista
  5. Kiitos ihanasta kommentista Anne! Laitahan ohje talteen, tuolla ohjeella kun kerran leivot, et voi olla tekemättä toista kertaa :) niin hyvää se on! Minäkin tykkään tuosta näkymästä keittiössämme tosi paljon :)

    VastaaPoista
  6. Täälläkin on kovasti suunnitelmissa leipoa raparperipiirakkaa, kunhan vain olisis aikaa.. No jos nyt vihdoinkin juhannuksen kunniaksi ehtisi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperipiirakka on vaan niin hyvää <3 Tuolla ohjeella tulee vieläpä suussa sulavan hyvää piirasta! Kokeilehan :)

      Poista
  7. Kiitos todella hyvästä reseptistä! Herkullista piirakkaa tuli ja riittää isomallekin porukalle ! Tätä tehdään toistekin ! Sopii tarjota vaikka juhannusvieraille. T. Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ihana, että tykkäsit, Mari! Tuo ohje on kyllä niin hyvä ja helppo. Muunneltavissakin niin moneksi täyteaineita vaihtamalla. Ja tosiaankin riittää isollekin porukalle :)

      Poista