tiistai 4. huhtikuuta 2017

Kipsisideaskartelua
Pari vuotta siihen meni, että minäkin innostuin viimein kokeilemaan.
Nimittäin näiden ihastuttavien kipsimunien valmistamista, jotka joitakin vuosia sitten nousivat suureen suosioon täällä blogimaailmassa.
Enkä voi kuin todeta, että kylläpä vaan ovatkin ihania!


Kipsimunien tekeminen oli varsin mukavaa ja melko nopeaakin puuhaa, joskin tosi sotkuista. 
Mutta rapatessahan roiskuu aina eikä se vaarallista ole! Vähemmillä sotkuilla toki selviää, jos muistaa vuorata pöydät ja penkit sekä itsensä sanomalehdillä ennen työhön ryhtymistä. 😉
Ei tullut otettua siinä työntuoksinassa yhden yhtä kuvaa, joten kirjaanpa muistiin niin itselle kuin teille muillekin muutamia kipsimunien tekemisen kannalta merkityksellisiä seikkoja.

Kipsimunien valmistamista varten tarvitaan ilmapallo/-palloja sekä kipsisidettä, jota myydään apteekissa usein viiden rullan paketeissa. Tuossa meidän lähiapteekissa viiden rullan paketti maksoi 6,90,-, joten hintaakaan näille ihanille munille ei paljoa tullut. 
Viidestä kipsisiderullasta tulee nimittäin 2-3 isoa munankuorta tai monta, monta pienempää. 
Lisäksi munankuorien valmistamiseen tarvitaan suurehko kulhollinen haaleaa vettä. tyhjä kulho, sakset sekä pari muovipussia, joilla voi suojata vesikulhon niin halutessaan.
Kipsimuna

Ihan ensimmäiseksi vuoraa pöytä ja ympäristö sanomalehdillä tai muoviliinoilla, sillä kipsimunan valmistamisessa kipsi lentelee suuntaan jos toiseen.

Ennen ilmapallon puhaltamista valuta ilmapallon sisälle suoraan hanasta hieman vettä. Tällä tavoin kipsimuna pysyy kuivumisvaiheessa paremmin pystyssä ja pohja muovautuu kuivuessaan tasaiseksi.
Asettele puhallettu ilmapallo kantapuoli alaspäin pieneen kulhoon, jotta saat kaksi kättä vapaaksi seuraavaan työvaiheeseen.

Leikkaa kipsisiteestä noin 15-20 cm mittaisia palasia, kastele ne yksitellen vedessä ja sivele kiinni ilmapalloon. Aloita pallon vuoraaminen pohjastapäin ja etene pala kerrallaan eteenpäin. 
Asettele kipsisiteiden saumat reilusti päällekkäin, jotta vältyt raoilta. 
Vuoraa ilmapallo kipsisiteillä noin puoleenväliin saakka tai vähän sen yli. 
Samalla kun lisäät kipsisidekerroksia pallon päälle, sivele palloa käsin niin, että kipsisiteen harsomainen rakenne tasoittuu. Tämä työvaihe kannattaa tehdä nopeasti, sillä kipsiside kuivuu tosi nopeasti. 

Pallon päälle kannattaa laittaa kipsisidettä kaksi kerrosta, jotta koostumuksesta tulee vahvempi.

Kun kipsimunan työstäminen on valmis, asettele se kuivumaan tasaiselle alustalle.
Kuivuminen kestää kipsimunan kerroksista riippuen muutamista tunneista noin vuorokauteen.
Kun kipsimuna on kuivunut, tee ilmapalloon pieni reikä, jolloin pallo tyhjenee. 
Ja niin on kipsimuna valmis!

Työvaiheet saattavat kuulostaa monimutkaisilta, mutta sanoisin, että työ tekijäänsä neuvoo.
Siis tuumasta toimeen vain, jos yhtään jäi sellainen olo, että näitä olisi kiva kokeilla.😊
Pääsiäisen alla on mukava kokeilla kaikenlaisia itselle uusia juttuja ja virittäytyä mukavan tekemisen myötä pääsiäistunnelmaan. Muutama päivä vain ja ollaan jo palmusunnuntaissa, tuossa lasten suuresti odottamassa päivässä. Silloin he pääsevät virpomaan tuttuja ja tuntemattomia kylän asukkaita yhdessä isänsä kanssa, sillä minä olen suunnitellut lähteväni pienelle reissulle ennen pääsiäistä ja muita kevätkiireitä. Ihana lähteä. Pientä hengähdystä ja voimien keräämistä tämän täyden elämän keskellä aina välillä tarvitaankin. Että jaksaa taas iloita näistä kodin arkisista touhuista ja työntäyteisestä elämästä pienten lasten äitinä.

Linnunlaulun ja auringonvalon täyteisiä päiviä kaikille!

-Kaaru-


14 kommenttia:

 1. Kiitos selkeistä ohjeista kipsimuniin! Ehkäpä näitä on pakko itsekin kokeilla, kun niin kauan olen niitä ihastellut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava, jos ohjeet tuntuivat selkeiltä! 💛 Kokeile ihmeessä, niin saadaan uusi buumi aikaan näiden suhteen. 😉 Pari vuotta sitten lienee ollut kipsimunien huippuvuosi!

   Poista
 2. Kipsimunia mullakin on tehnyt mieli kokeilla, mutta mattimyöhäisenä en ole yhtään varma joudanko enää täksi pääsiäiseksi tehdä. Taitaa olla nämä kipsimunat tämän pääsiäisen SeJuttu, ihan kuin joulunaikaa soodataikinakoristeetkin 😊 Mutta ei se ole ihme, onhan kipsimunat tosi nättejä, ihan kuin soodakoristeetkin 😍 Kiitos selkeästä ohjeesta, jos sitä vaikka vielä niin paljon innostuu, että saa revittyä jostakin aikaa. Oikein rentouttavaa ja antoisaa reissua ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei noiden tekeminen kovin paljon aikaa vienyt, tosin tein ne ilman pieniä apukäsiä 😉, sillä halusin hommasta selviytyä kunnialla ilman suurempia kommelluksia 😅

   Täällä toinen mattimyöhäinen. Nimittäin näiden kipsimunien huippukausi taisi olla jo pari-kolme vuotta sitten, ainakin mitä aiheesta googlasin. 😅 Joten aika pahasti jälkijunassa tulen näiden suhteen. Mutta äkkiäkös me saadaan uusi buumi aikaan, kun aletaan jakamaan kokemuksiamme ja kuvia blogeissamme. Vai joko joku muukin on näitä tänä vuonna tehnyt? En muista nähneeni..

   Vielähän pääsiäiseen on aikaa, joten aivan hyvin ehdit vielä kokeilla näiden tekemistä, jos oikein innostut. 😙

   Kiitos, Eerika ❤ Uskoisin, että pieni lomanen piristää.

   Aurinkoa päiviisi!

   Poista
 3. On kyllä suloinen!!
  Ja hyvät ohjeet! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Susanna! 💜 Ja mukava, jos ohjeet tuntuivat selkeiltä. Sitten vaan kokeilemaan! 😉

   Poista
 4. Kiva, kun tulit lukijakseni. Minäkin tulin tänne kurkistelemaan ja täällähän on aivan ihanaa. Siis ihan pakko ryhtyä lukijaksi. Kiva tutustua 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi, Ansu! Ja voi miten mukava, kun tulit vastavierailulle! Lämpimästi tervetuloa lukijaksi! 💛

   Poista
 5. Hienon näköinen lopputulos! Minun on ollut tarkoitus kokeilla tuon tyyppisiä munankuoria vessapaperista ja sokeriliemestä. Saa nähdä, mitä tulee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään näiden munien hieman rosoisesta ulkomuodosta. Sopivat monenlaiseen ja -tyyliseen sisustukseen.

   Vessapaperiset munankuoret taitavat olla tämän pääsiäisen juttu. Kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta sekin! Pitäisiköhän kokeilla niitäkin 😉

   Poista
 6. Minäkin olen haaveillut noiden kipsimunien tekemisestä. Tein yhden munan vessapaperista, sokerista ja vedestä. Yllätyin positiivisesti lopputuloksesta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä näidenkin kipsimunien telämistä, mukavaa oli!

   Nuo vessapaperimunat kuulostavat kyllä mielenkiintoisilta! Taidanpa kokeilla sitäkin 😊

   Poista
 7. Kaunis lopputulos! ☺ Minäkin olen näitä blogeissa katsellut, mutta kokeilematta on minun osaltani vielä.

  Huomiseen! 😙

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kaisu! 💜 Vielä ehdit kokeilla, jos oikein innostut! Tai sitten niitä vessapaperimunia, jotka taitavat olla tämän pääsiäisen juttu.

   Huomiseen! 😊

   Poista