tiistai 20. joulukuuta 2016

DIY tontut




Yksi joulun lähestymisen varma merkki on se, että ompelukone surisee aamusta iltaan valmistaen lahjoja kaikille rakkaille. Ystäville, sukulaisille, kummilapsille, perheenjäsenille sekä itsellekin. 
On valmistunut kaikenlaisia salaisuuksia paketteihin käärittäviksi, postipojan mukaan lähteviksi. Saapuvan joulun alla sain lahjaompelusten lisäksi tehtyä jotain sellaistakin, josta olen jo vuosia haaveillut.




Meille muutti tonttupariskunta. 
Tyttö ja poika. 




Mailegin nisseistä ajatus lähti. 
Jo vuosien ajan noita söpöjä tonttuja olen ihastellen katsellut 
ja monta kertaa ajatellut, että olisipa ihana jos meilläkin olisi sellaisia.
 Kovin ovat kalliita, joten haaveeksi ovat jääneet. 

Niinpä päätin kokeilla, onnistuisiko niitä ommella itse. 
Suurena innoittajana toimi Valkoisen talon Eerika. Hän oli ommellut aivan ihastuttavan kalenteritontun lapsilleen muutamia vuosia sitten, josta vilahti kuva tämänkin joulun alla hänen blogissaan.

Kiitos inspiraatiosta, Eerika! ❤


Ensin valmistui tyttö. Kovin oli yksinäinen, kaipasi kaveria. 
 Niinpä ompelin seuraksi pojan. 
Ajattelin, että nyt on hyvä, sillä:
Kaksin aina kaunihimpi ❤

Ei se kuitenkaan siihen jäänyt. Ompelin vielä kaksi lisää.
Siinähän kävi nimittäin niin, että...



..neljävuotiaani ihastui tonttuihin niin kovin, 
että on leikkinyt niillä päivittäin siitä lähtien kun ne valmistuivat. 

Sitten eräänä päivänä kuului herttainen toive: 
Äiti, minä haluaisin kaksi tyttötonttua joululahjaksi.
Sydän sykertyi onnesta, silmä kostui kyynelestä. 
Jotain lämmintä kulki läpi kehon. Rakas lapseni! 

Tartuin suloiseen toiveeseen, vaikka olinkin jo nostellut ompelutarvikkeet 
kaapin kätköihin joulutauolle. Salassa ompelin, valmiiksi sain. 
Kiepautin tontut lahjakäärön sisään ja sujautin 
paketin pukinkonttiin odottelemaan jouluaattoiltaa. 

Enää neljä yötä jouluun, lapseni laski.
Ja minä hyrisin onnea sisimmässäni.
Pientä odottaa yllätys ❤



Siinä ne napottavat sohvan nurkassa, joulunajan kaunistukseksi ompelemani tontut. 
Nauttivat saapuvan yön hiljaisuudesta. 
Päivän leikit ovat tauonneet, lapset lähteneet matkalle unen maahan.

Saavat tontutkin huilia hetken.


Jouluviikon iloa Sinulle!

-Kaaru-




p.s Tontun kaavat löytyivät pienen etsinnän jälkeen täältä. Pienensin olemassaolevaa kaavaa hieman. Tontuista tuli näin ollen noin 52 cm pitkiä.
Vaatteiden kaavat piirsin itse.

35 kommenttia:

  1. Ihanat! Minäkin tein yhden vähän vastaavan viime jouluksi. Nuo pikkuiset kädet ja jalat olivat niin hermoja raastavia kääntää, että homma jäi yhteen. Suloisia ovat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedätkö, minäkin aloin tekemään alkuun pientä tonttua. Sellaista paljon pienempää kuin nämä tontut, ihan minikokoista, mutta se ei koskaan valmistunut. Olipa muuten sellainen homma kääntää kädet ja jalat, ettei ollut mun juttu. Lopulta vielä liestyivät saumoistaan mokomat! Niinpä päätin keskittyä vain isojen tonttujen ompeluun 😊 Näille tontuille tuli reilut puoli metriä mittaa, joten käsien ja jalkojen kääntäminen ei ollut mitenkään ylitsepääsemätöntä. Oikeastaan kääntyivät aika jouhevasti. Tee sinäkin iso tonttu, niin ei mene hermot 😉

      Kiitos, Satu! Näitä tonttuja oli mukava ommella. Sellaista "älyvapaata" suristelua ompelukoneella, kuten ompelu niinikään 😊

      Poista
  2. Ihania tosiaan! Itsekin olen Mailegin tontuista haaveillut - viime syksynä ostin yhden tontun ja jouluna pukki toi sille kaverin. Vielä haluaisin saada pupun, joka voisi asustaa ympäri vuoden. Mutta kuten todettua, kalliita ovat ja valitettavasti omat ompelutaidot eivät riitä sellaisten ihanuuksien tekemiseen. Ihana miten onnekas tyttäresi on saadessaan somat tontut lahjakääreistä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen ostanut muutaman pienemmän tontun joskus torista. On niillä silti ollut aika kova hinta, vaikka halvempia ovatkin olleet kuin kaupassa. Harmi, etteivät ole oikein koskaan hyvässä alessakaan! Ihana, että sait joulupukilta 😉 sellaisen! Pupu olisikin kiva myös. Siihenkin löytyi kaavat tuolta samasta paikasta, mistä tontullekin. Ajattelinkin ommella sellaisen kevään korvalla.

      Kiitos, Maria! Tiedätkö mitä, minäkin ajattelin samoin. Ettei taidot riitä. En oo koskaan ollu pienten asioiden näpertelijä, mutta kokeilin silti. Ja sehän olikin mukavaa. Ohjeita ompeluunkin löytyi, joten ompelu onnistuu kyllä aloittelijaltakin. Kokeile!

      Poista
    2. Tuo on ihan totta, että kokeilematta ei voi tietää - itse asiassa se tuli todistettua kun tuskailin villasukkien kanssa - nyt jo useamman parin neuloneena sehän sujuu jo melko hienosti. Ehkä siis joulun välipäivinä kaivankin anopin ompelukoneen esiin ja kokeilen mitä tapahtuu ;) Kiitos kannustuksesta!

      Poista
  3. Ihana tonttupariskunta. Taitavasti olet ne tehnyt ja vielä kaksi lisää. Ahkera olet! 😚

    Jännitys tiivistyy. 🎄🎁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kaisu! En minä ahkeruudesta tiedä, enkä oikein niistä taidoistakaan. Mutta hyvä oppipoika olen 😄 Ja kaikkea uutta on mukava kokeilla. Ihmeesti löytyi näitäkin tehdessä kärsivällisyyttä, vaikken uskonut niin käyvän. Työ tekijäänsä neuvoo.

      Ihan kohta on joulu ❤ On sitä odotettukin!

      Poista
  4. Kivat tonttuset kauniissa kodissa.
    Osaat kirjoittaa aina niin kauniisti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että tykkäät kirjoituksistani ❤ Ne ovat sellaisia ajatuksenlentoja, elävästä elämästä syntyneitä, omaksi iloksi muistiin kirjattuja. Ihana, että sinäkin olet saanut niistä iloa! Se tässä bloggaamisessa parasta onkin, että voi jakaa omastaan toisillekin ❤

      Poista
  5. Voi hyvä ihme miten söpöjä! Kertakaikkiaan. Hyvää joulumieltä ja sopivasti hässäkkää jouluvalmisteluihin! T. Pirta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ❤ -lämmin kiitos kauniista sanoistasi, Pirta! Joulu on suloista aikaa, tiukujen helinää ja jännitystä. Joskus se raastaa hermojakin, se kaikki jännitys ja odotus. Mutta kun ei ota joulusta liikaa paineita, päivät soljuvat mukavammin. Ja lapset rauhoittuvat aaton jälkeen kyllä 😉

      Ihanaa jouluviikkoa sinullekin!

      Poista
    2. Kiitos Kaaru<3 t. Pirta

      Poista
  6. Tosi ihania tonttuja! <3 Minä en ikimaailmassa jaksaisi ruveta moisia ompelemaan. Ei riittäisi kärsivällisyys taidoista puhumattakaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria, niin minäkin ajattelin. Etten osaa, etteivät taidot riitä. Silti päätin kokeilla, josko onnistuisi 😊 Kun tekee tarpeeksi ison, ei ole niin paljon näperreltävää pienien osien kanssa. Kokeile ihmeessä sinäkin! Kärsivällisyyttä se vaatii, eikä minuakaan sillä ominaisuudella ole liiemmin siunattu, mutta onnistui se silti 😉 Kun jotain oikein kovasti haluaa, onnistuu se taatusti. Ihan jo tahdon voimalla 😊

      Kiitos! Tontut onnistuivat yli odotusten. Toivottavasti kestävät monta monituista joulua ❤

      Poista
  7. Ihastuttavia tonttuja! Nuo nostavat hymyn huulille. Ja sopivat kauniiseen joulukotiinne!

    VastaaPoista
  8. Ihan mielettömiä! Ihan ku mailegin nisset. Olen haaveillut megaisosta mailegin nissestä, mutta juurikin hinta on se, miksi on jäänyt kauppaan. Eivätkä juuri koskaan ole kunnon alessakaan. Pienempiä löytyy muutamia. Mutta voih jos osaisinkin, niin tekisin itse. Onko näissä kova työ tehdä? Sun pitäisi tehdä myyntiin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 💛 Sellaiset megaisot nisset oliskin ihanat 😍 Muakin on harmittanut juuri se,
      ettei
      nisset ole koskaan kunnon alessa. Usein jotain -20% vain ja sen suuruinen hinnanalennus ei isossa summassa paljon tunnu!

      Kyllä näiden tekemiseen aikaa meni. Itse tonttujen ompeleminen oli nopeampaa, sillä niihin oli valmiit kaavat olemassa. Sen sijaan vaatteiden ompeleminen oli hidasta, kun suunnittelin ja piirsin kaavat itse. Lisäksi ompelin niihin aikaa vieviä yksityiskohtia. Että tavallaan minä ymmärrän aitojen nissejen korkean hinnan. Onhan niiden ompelemisessa työtäkin. Mutta on ne silti ylihintaisia.

      Myyntiinkö, no en nyt sentään 🙈 Vaikka eipä silti, jos aikaa olis enemmän, voishan sitä muutamia tutuille ommellakin. 😊

      Poista
    2. Minä olen sitten heti käsi pystyssä tekemässä tilausta ;)

      Poista
    3. Ihana! 😊 Täytyy pitää mielessä, jos joskus innostun ja aikaa on enemmän 😉

      Poista
  9. Niin suloisia!!
    Ja miten hienosti oletkin ne ommellut!
    Tyttö riemastuu aattona ihan varmasti!

    Oikein herttaista joulua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Susanna 😍 Uskoisin, että tytär tykkää, ihana yllättää hänet ❤

      Muistorikasta, ihanaa joulua myös teille! ❤

      Poista
  10. Kerrassaan suloisia! Niin ihanat väritkin vaatteissa. Taidan tehdä tällaiset ensi jouluksi meillekin. Kiitos inspiraatiosta! :) Ja aivan hellyttävä toive tytöltä. Varmaan itselleni olisi käynyt samoin, että koneet olisin kaivanut esille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi kiitos, Pikku Akka! Ja mukava kuulla, että sait inspiraation 😊 Se juuri tässä bloggaamisessa parasta onkin, että voi jakaa omastaan muillekin ❤ Jaettu ilo on moninkertainen ilo!

      Minustakin tyttären toive oli mitä suloisin. Eihän siihen voinut olla tarttumatta. 😍 Ja kun itkuherkkä olen, muutaman kyyneleenkin tirautin silkasta ilosta 💛

      Poista
  11. Valtavan ihanat tontut ❤. Minäkin olen näitä vuosien saatossa ihastellut. Mutta enpä ole saanut aikaiseksi tehdä, on niin paljon kaikkea ihanaa tehtävää käsityöpuolella ��. Tyttäresi on super onnellinen aattona, lasten toiveita on mukava toteuttaa, niistä tulee itsellekin hyvä mieli! Oikein ihanaa ja rauhallista joulua teidän perheelle ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Krista ❤ Minäkin haaveilin kauan ja nyt päätin toteuttaa. Löytyi sopivasti kaavatkin, niin en malttanut enää lykätä hommaan tarttumista 😉

      Uskoisin, että tytär on saamistaan tontuista onnellinen 😍 Lapsilla on ihania toiveita, joita on vielä ihanampi toteuttaa. Jaettu ilo on moninkertainen ❤

      Kiitos, sitä samaa teidänkin perheelle 💕

      Poista
  12. Supersuloiset tontut! Kunhan tämä joulunaikaa on ohitse, aion kyllä kokeilla "mailegia" ;)) Tiedätkö, että noihin pikku käsiin ja jalkoihin ym. pieniin osiin on hyvä kääntämisen niksi;) Lähes "työkseni" ompelen Tilda juttuja ja niissä on todella pieniä osia! Elikkä tarvitaan ohut puutikku, , itse käytän ohutta grillitikkua. Kääntämistä ei aloitetakkaan avoimesta päästä vaan, esim. jos on vaikka jalka käännettävänä, aloitetaan "varpaista"!! Aika vaikea selittää, mutta Tilda kirjoissa on hyvä ohjeet kuvan kera:)
    Ihanaa joulunaikaa teille♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tarja! ❤ Kokeilehan sinäkin, mukava näitä oli tehdä. 😊

      Voi kiitos noista vinkeistä pienien osien kääntämisen suhteen! Täytyypä lainata jokin sellainen Tilda-kirja kirjastosta, josta ohje löytyy. Pääsen tekemään sitten pienempiäkin tonttuja 😊

      Kaunista joulunaikaa sinullekin ❤

      Poista
  13. Nämä on kyllä ihan mahdottoman suloiset <3 Ihana kun innostuin näitä tekemään. Tämän blogimaailman parhaimmistoa on juuri se, kun pääsee inspiroitumaan toisten jutuista ja jakamaan myös niitä omia juttuja. Vai innostuit sinä niin tonttuilemaan, että niitä valmistui vielä lahjapakettiinkin. Mahtaa tyttönen olla aattona onnessaan <3 Kauniit on myös taas kuvatkin! Ihanaa joulunaikaa teidän perheelle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos, Eerika ❤ Juuri nuo mainitsemasi asiat ovat bloggaamisessa kaikkein parasta. Niistä saa uutta intoa 😊

      Joo, toteutin lapseni sydäntälämmittävän toiveen ja tekaisin vielä kaksi tonttua lisää! Minä luulen, että tytär hyppii onnesta tontut saadessaan. Ja kun hän nyt saa omat tonttunsa, säästyvät näin ollen nuokin itselleni tehdyt tontut parempina 😉 Vaikka ei se kyllä ole tippaakaan harmittanut, että niillä on leikitty! Ihana, että ovat olleet käytössä 😊

      Kiitos, kaunista joulunaikaa teillekin ❤

      Poista
  14. Täällä nuo tontut ovatkin esillä vielä paremmin.Olitkin tehnyt ne itse!

    VastaaPoista