maanantai 7. marraskuuta 2016

Villamyssyt


 Lokakuun lopussa maahan satoi ensilumi.
Puhtaanvalkoinen, hentoinen lumipeite peitti alleen hiekkalelut, 
kesken jääneen kukkapenkin siistimisen ja kaiken muun "sotkun". 
Lumi suli ja saimme lisäaikaa lelujen keräämiselle ja pihan siistimiselle. 
Sääennusteet lupasivat moneksi päiväksi aurinkoa ja lämpöasteita. 
Tulikin uusi lumisade, joka peitti jälleen alleen kaikki kesken jääneet pihahommat. 
Siellä ne nyt sitten ovat, talventörröttäjinä kaikki pystyyn jääneet perennat. :)

Lumisateisten päivien myötä tulivat kuitenkin myös pilvipuotaiset päivät ja pikkupakkanen.
Sellaisista päivistä ei voi kuin iloita! Kaikkialla on niin kaunista nyt. <3

Mieleen on hiipinyt joulu, joka vuodesta toiseen sykähdyttää ja koskettaa sanomallaan ja tunnelmallaan yhä vain enemmän.
 Jotain pieniä jouluisia juttuja laiteltiinkin jo kotiimme pyhäinpäiväviikonlopun yhteydessä.
Niistä kuitenkin tuota tuonnempana, kenties.

Nyt ajattelin tallettaa pitkästä aikaa tännekin blogin puolelle syksyn mittaan valmistuneita käsitöitä.
Niille on ollutkin jo käyttöä ilmojen viilenemisen myötä.



 Alkusyksystä selailin paikalliseen kirjastoon tulleita uutuuskirjoja, mistäpä muualtakaan kuin käsityökirjojen osastolta. Käteeni osui kertakaikkisen ihastuttava kirja: 
Klompelompe - ihania neuleita lapsille. 
Sen kauniit, tunnelmalliset kuvat ja ihanat (helpoiltakin tuntuvat) neuleohjeet ihastuttivat niin paljon, että kotiin tultuani tilasin samaisen kirjan itselleni syntymäpäivälahjaksi.



Posti toi kirjan parissa päivässä kotiin eikä mennyt kovin kauan siitä, 
kun aloitin neulomaan sen ohjeella ensimmäistä myssyä. 
Neljän tyttären jälkeen syntyneelle, tällä hetkellä 2-vuotiaalle pikkumiehelle, 
olisi ollut varaston kätköissä vain kovin tyttömäisen värisiä myssyjä, 
joten ensimmäiseksi otin työn alle hatun neulomisen hänelle. 

Valmistui harmaa, merinovillainen vesselimyssy, jonka malliin ihastuin sen nähtyäni. 
Veikeänä yksityiskohtana tuo pieni lippa ja tamppi sen yläpuolella. 
Niin herttaisen näköinen vieläpä pikkumiehen päässä, 
että sydän muljahtaa ylösalaisin joka kerran, kun hän asettelee sen päähänsä! <3

 

Tämä sininen myssy valmistui varsin nopeasti. Neuloin yläkouluikäisenä valinnaisen käsityön tunneilla itselleni villapaidan, joka ei oikeastaan koskaan valmistumisensa jälkeen päässyt käyttöön. Paita oli mielestäni jollakin tapaa epäsopiva, vaikka muut näkivätkin sen oikein sopivana päälläni. Monta vuotta se lojui kaapin perällä käyttämättömänä, kunnes ehkä kymmenisen vuotta sitten purin sen takaisin osiin aikomuksenani purkaa koko villapaita takaisin lankakeriksi. Jostain syystä purkaminen oli jäänyt kesken, kunnes se sattui tänä syksynä silmiini lapsuudenkodissa käydessäni. Otin sen mukaani ja nyt sitten keksin mitä sillekin teen. Yhdestä hihakappaleesta ompelin reunasauman takaisin kiinnii ja leikkasin siitä pienen pojan päähän sopivan myssyn. Päälaelle keikkumaan tekaisin samanvärisen tupsun. Helppoa ja nopeaa!
Neulekuvio, puolipatenttineulos, on jostain vanhasta Novita-lehdestä 90-luvun puolivälin paikkeilta.  



Keskimmäinen tyttäreni oli kaipaillut uutta myssyä jo pitkän tovin. Neuloinhan viime syksynä nämä myssyt häntä nuoremmalle ja vanhemmalle siskolle. Siihen hätään hänellä itsellään ei ollut tarvetta uudelle myssylle, joten silloin sen neulominen jäi. Vuoden aikana päänympärys oli kuitenkin suurentunut sen verran, etteivät vanhat myssyt enää mahtuneetkaan, joten neuloin hänelle samaisesta Klompelompe-kirjasta ruttupipon, jonka etualalle virkkasin yhden kerrotun kukkasen. 
Ja saaja oli tyytyväinen :)



Näissä kuvissa vilahtaa myös valkoinen myssy, samanlainen kuin tässä kuvassa näkyvä vaaleanpunainen. Se on neulottu samaisella ohjeella kuin viimevuonna neulotut myssytkin, jonne olikin linkki jo aiemmin tässä postauksessa. 

Lankoina käytetty Dropsin merinovillaa, sävyt harmaa mix 19 ja luonnonvalkoinen uni color 02, sekä Novitan seitsemän veljestä, sävy sähkönsininen. Puikkojen koko 4,5 ja 5.

Nyt työn alla on villasukkia, parit lapaset, villahousut sekä harmaita hiuksia tuottanut kirjoneuletyynynpäällinen. Jos ja kun saan ne tässä joskus valmiiksi, teen niistä postauksen hetimiten.

Kirpakoita pakkaspäiviä kaikille!

-Kaaru-

21 kommenttia:

  1. Ihania myssyjä ja suloiset mallit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marliska <3 Lapset olivat sopivasti pyhäinpäivänä pyhävaatteissa, niin päätettiin käydä myssyt kuvaamassa tuossa lähimetsässä haudoilla käynnin jälkeen. :)

      Poista
  2. Niin kivoja ja käytännöllisiä pipoja ja hellyttävät mallit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pipoille on aina käyttöä. Minusta on hirveän ihana vieläpä sekin, että lapset arvostavat ja ovat ylpeitä minun neulomista jutuista enemmän kuin kaupasta ostetuista :) Lämmittää äidin mieltä <3 Kiitos, Piia :)

      Poista
  3. Ihania pipoja olet tehnytkin. Ja tuo pikku miehen lippislakki tamppeineen on hellyttävän miehekäs! ☺
    Noista perennoista vielä. Älä murehdi, vaikka jäivätkin pystyyn. 😊 Ne ovat kyllä niin kauniita talvella lumikiteissään!

    Ihania marraskuisia päiviä sinulle ja perheellesi! 💜

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kaisu ihanasta kommentista <3 Miehekäs, hih, sellainen se muuten onkin! Siksikö se niin ihanalta näyttääkin pienen päässä :) Tekee isomman oloisen koko lapsesta, jotenkin.

      Niin minä sitten ajattelinkin, kun aikani harmittelin perennoiden pystyyn jäämistä, että olkoot sitten. Kuulaina talvipäivinä, kun pakkasherra taiteilee ikkunat täyteen kuurankukkia ja maisema kimmeltää jääkiteisenä, ne varmasti näyttävätkin kauniilta <3 Ehkä minä jaksan sen toivossa noita talventörröttäjiä katsella :) Joku asialle vihkiytynyt henkilö sanoi, että perennat kannattaisikin jättää leikkaamatta syksyisin, sillä kuivuneet varret suojaavat juuria paremmin kuin leikatut. Lisäksi niihin saattaa leikatun varren kautta päästä jokin sieni tai muu tauti, joka vaurioittaa kukan juuria niin, että se pahimmassa tapauksessa kuolee koko kukka! Aina oppii uutta :)

      Kauniita marraskuu päiviä myös teille <3

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos, Jaana <3 Taitavasta en tiedä, mutta kehityskelpoinen paremminkin :) Näihin myssyihin olin itsekin tyytyväinen, vaikka usein itsetehdyssä näkeekin jonkin epäkohdan!

      Poista
  5. Onpa kiva tuo pojan vesselimyssy. Samoin tyttöjen pipot todella kauniita. Sinulla näkyy olevan myös käsityöntaitoja oikein hyvinkin. Taitava olet ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi kiitos ihanasta kommentista, Näppi <3 Tuntuu hyvältä saada tuollaista palautetta henkilöltä, jolla on jo pitkä kokemus neulomisesta <3 Minä pääsääntöisesti teen aika yksinkertaisia neulekuvioita, monesti pelaten ihan vain nurjilla ja oikeilla silmukoilla. Niilläkin saa yllättävän näyttävää neulepintaa aikaiseksi :) Ja se kirjoneuletyynynpäällinen, ehkä se vielä valmistuu kuin valmistuukin. Uudella innolla tuumaustauon jälkeen taas neulon sitä. ;)

      Poista
  6. Talvi tuli tänä vuonna tosiaan aivan yllättäen, mutta minä kyllä nautin siitä kun pimeä ja ankea marraskuu vaihtuikin talven ihmemaaksi <3 Tosin en ollut kerinnyt päivittämään kaikkia lasten talvivarusteita ja nyt on täälläkin puikot kilisseet. Niin suloinen tuo vessemyssy ja sopii kyllä ihanasti pikkupojan päähän <3 Itsellä on viimeistelyä vaille valmiina samanmoinen myssy. Aivan ihania myös nuo tyttöjen pipot! Ja olipa hyvä ettet ole heittänyt hukkaan vanhaa koulukäsityötä, kivasti se taipui pipoksi :) Aurinkoisia päiviä sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ehdottomasti näin parempi, että tavallisesti niin pimeä marraskuu onkin lumenvalkoinen ja valoisa 😍 Tykkään ihan hirmu paljon! Harmittelin vaan tuota pihaa, kun talven yllättäessä se jäi haravoimatta kokonaan ja perennat pystyyn. Tämä tällainen marraskuu on pehmeä lasku joulukuuhun ja sen tuomaan ihanaan tunnelmaan <3

      Vesselimyssy sopii kyllä tuollaisen vesselin päähän niin hyvin <3 Oikein osuva nimi! Kiitos, Eerika <3 Klompelompe-kirjassa on niin ihanat ohjeet, että voisin tehdä vaikka ne kaikki <3

      Joskus jonku tavaran tai vaatteen säilyttäminen kannattaa. Jatkojalostusideat jalostuu usein ajan kuluessa. Nyt vaan vielä mietinnässä, mitähän tekisin siitä loppuvillapaidasta 😄 Ehkäpä sekin ajatus vielä jossain vaiheessa putkahtaa mieleen 😊

      Ihanaa marraskuuta sinullekin ❤

      Poista
  7. Kylläpä sulla on puikot heiluneet. Minäkin olen haavaillut, että saisin neulottua itselleni pipon, mutta vielä se on jäänyt. Ihania pipoja olet tehnyt. Hauska nimi tuolla mainitsemallasi kirjalla. Mitähän se nimi tarkoittaa? Millaisia muita ohjeita siinä oli? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pikku Akka <3 Eipä mulla sitten juuri muunlaisia käsitöitä ole tullut tehtyäkään nyt syksyllä kuin neuleita :)

      Salapoliisin työstä huolimatta en löytänyt vastausta itseänikään mietityttäneeseen kysymykseen: Mitä tarkoittaa klompelompe? Lieneekö jokin neuleisiin liittyvä puhekielen termi kirjan alkuperäiskielestä norjasta..?

      Kirja sisältää n.60 neuleohjetta, joista suurin osa on päähine- tai asusteohjeita. Mukana on kuitenkin myös ohjeita paitoihin, neuletakkeihin, housuihin, mekkoihin ja hameisiin sekä pariin peittoon. Pääosa ohjeista on suunnattu 1-6-vuotiaille, joukossa on kuitenkin ohjeita myös vauvoille ja aikuisille. Minä ihastuin kirjaan senkin vuoksi, että siinä on ilahduttavan paljon neulemalleja pienille pojille.

      Suosittelen tutustumaan kyseiseen kirjaan:)

      Kaunista marraskuuta sinulle! <3

      Kauniita marraskuun pä

      Poista
    2. Korjaan, pääosa ohjeista on suunnattu 1-8-vuotiaille ja aikuisten pienimmät koot esim. päähineissä sopii puolestaan isommille lapsille 😊

      Poista
    3. Yritin etsiä meidän kirjastosta kirjaa, mutta ei ollut ainakaan hyllyssä. Sen sijaan monta muuta ihanaa kirjaa löytyi ja lähti mukaankin. :)

      Poista
  8. Ihanat lakit <3 minullakin oli ensin kirjastosta tuo kirja lainassa, mutta piti ostaa sitten omakin. Mitään en tosin sieltä vielä ole kokeillut, mutta kunhan päästään uuteen kotiin muuttamaan niin varmasti kokeilen muutaman lakin ens alkuun. Jospa sitä sitten olis iltaisin aikaa, nyt kun kaikki illat menee raksalla ravatessa :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Nanni <3 Kirjassa on kyllä niin taianomaiset kuvat, että se piti saada omaksi jo ihan niiden kuvien takia 😊

      Enpä ihmettele yhtään, ettei sulla ole ollut aikaa tehdä käsitöitä tänä syksynä. Sinulla on siellä niin paljon parempaa ja tärkeämpää tekemistä nyt! Niin nopeasti olette saaneetkin uutta kotianne rakennettua ja yhä vain valmiimmaksi. Teille tulee niin ihastuttava koti ❤

      Ihanaa marraskuuta sinulle ja tsemppiä raksalle!

      Poista
  9. Kauniita pipoja ! Klompelompe on kyllä osunut ajan hermoon ja neuleet ovat aivan ihania ja syystä todella suosittuja. Itse en ole vielä päässyt kirjaa selailemaan, vaikka muuta tutkimustyötä olen kirjan malleista tehnytkin :)

    VastaaPoista
  10. Kiitos tästä ideasta. Myssyt näyttävät todella upeilta. Itselläni on jo aikaa neulomisesta mutta voisin yrittää myös neuloa kummitytölleni merinovillasta myssyn. Merinovillaa heidän perhe on ainakin kehunut kovasti unipussin osalta. He olivat ostaneet merinovillaisen unipussin joka selvästi parempi ratkaisu oli tavallisiin unipusseihin verrattuna. Lämpö pysyy sisällä ja kosteus siirtyy pois. Maaginen vaikutus merinovillalla.

    VastaaPoista