perjantai 15. tammikuuta 2016

Jääkukkia ja linnunruokaa



Lumimyrsky loppui ja ilma on jälleen sees. Aurinko paistoi tänään pilvettömältä taivaalta ja kultasi maiseman heleän punaiseksi. Kaunista ja kylmää. Mittari painui yöllä -20 asteen tuntumaan. Torpan nurkat natisee ja paukkuu. Takassa palaa tauotta tuli. 

Ikkunasta ulos katsellessani näin puiden oksilla parven pikkulintuja, jotka pörhistelivät höyhenpeitteitään siihen malliin, että vilu taisi raukkaparoilla olla. Pakkaskeleillä ruoan etsiminenkin on työläämpää kuin muulloin, joten päätin tehdä pikkuisille ruokaa. Vähän kokeilumielessäkin. 
Näin syksyllä jossain lehdessä ohjeen linnunruoan valmistamiseen. Jonnekin oli ohje kuitenkin kadonnut, joten kokosin kaapeista löytyviä aineksia kasaan ja tein omalla reseptillä talvisen linnunruokakranssin pikkuisille syötäväksi. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin ruokamassan koossapitävänä aineena kookosrasvaa, mutta koska meiltä ei sitä ennestään löytynyt, käytin sen tilalta vettä. Hyvin näyttää toimivan sekin :) Oma reseptini sisälsi seuraavia aineksia:

Linnunruokakranssi

  • maapähkinöitä
  • auringonkukansiemeniä
  • puolukoita tai muita marjoja
  • rusinoita
  • lisäksi puolukanvarpuja



 Ladoin kakkuvuokaan vuorotellen puolukanlehtiä, marjoja sekä tekemääni rusina-pähkinä-auringonkukansiemenseosta niin, että vuoka jäi parin sentin verran vajaaksi. Lopuksi kaadoin ruokaseoksen päälle kylmää vettä sen verran, että se juuri ja juuri peittyi. Sitten vain ulos jäätymään.




Lopputuloksena muhkea linnunruokakranssi, josta riittää evästä linnuille varmasti pitkäksi aikaa.



Ihastuin Tau(v)on paikka- blogia kirjoittelevan Kaisun piparkakkumuoteilla tekemiin jääkoristeisiin, joten samalla tekemisen vaivalla innostuin jäädyttelemään meidänkin pihaa ja terassia kaunistamaan talvisia jääkoristeita. Silikoninen jääpalamuotti olikin tähän tarkoitukseen oikein sopiva - sain kerralla monta suloista jääkukkaa pihapensaisiin ripustettavaksi. 


Ajatuksena oli laittaa ripustuslenkeiksi pätkä siimaa, mutta koska siima piileksii kaiketi vielä jossain muuttolaatikon kätköissä, pätkin ripustuslenkeiksi juuttinarua. 
Asiansa ajaa sekin kyllä vaikkakin tuollaisessa herkässä, pienessä jääkoristeessa siima olisi paljon huomaamattomampi ja herkempi.



Siinä ne roikkuvat marjapensaan oksilla ja kimaltelevat kilpaa auringon kanssa :)


Aurinkoisia pakkaspäiviä kaikille!

-Kaaru-

37 kommenttia:

  1. Onpa kauniita nuo jääkukkaset. Varmasti kauniita, kun aurinko niihin heijastelee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niistä tuli kyllä kivoja :) Auringonvalo sai ne niin ihanasti kimmeltämään. Kuin pieniä timantteja!

      Poista
  2. Onpa hieno kranssi! Hyvää viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kranssista tuli kyllä varsin sisustuksellinen :) Kaunis koristeenakin talvisella pihalla.

      Poista
  3. Tosi kivoja ideoita molemmat! Voin kuvitella miten aurinkoisena pakkaspäivänä nuo jääkoristeet kimaltelevat oksilla. Harmi ettei talvella tule pidettyä pihajuhlia että voisi selaiseen näitä suunnitella. Vaan näkeehän ne ikkunastakin jos ripustaa tarpeeksi lähelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talviset pihajuhlat olisivatkin kyllä ihanat, jos vain sellaisia tarkenisi pitää :)

      Ripustinkin nuo jääkukat tuohon lähellä taloa kasvavaan pensaaseen, jotta ne näkyisivät sisälle asti. No eihän ne näy muulloin kuin silloin kun auringonvalo välkehtii niiden pinnassa. Kauniita kuitenkin!

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Ja nyt ehdin lukea juttujasi pidemmällekin; olette muuttaneet! Onnea kovasti uuteen kotiin <3 Kuulostaa hyvälle suunnitelmalle asua ensin vuokralla ja miettiä rauhassa seuraavaa siirtoa; tunnustella ympäristöä ja samalla myös omia voimavaroja. Kaikkea hyvää uuteen elämään uudella paikkakunnalla <3

      Poista
    2. Kiitos Mrs Sinn! Kranssista tuli kyllä sen verran nätti, että ihan koristeena menisi :)

      Joo, vuokralla on helppoa ja huoletonta asua. Talon ostaminen tai rakentaminen on kuitenkin niin iso juttu ettei sitä hätiköiden halua tehdä eikä kannatakaan. Mukava on rauhassa tutustua näihin uusiin asuinseutuihin täällä ensin ja miettiä vasta sitten mitä teemme. Ei vara venettä kaada, pätee tähänkin :)

      Poista
  5. Ihania jääkukkia! <3 Näin me innoitetaan toisiamme ja aina ideat jalostuu! :)
    Ja tuo lintujen kranssi onkin kaunis koriste tuonne ulos. Alkaa lintusilla olemaan eväs tiukassa. Jalo teko! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisu <3 Näinhän se on :) Siksi tämä bloggaaminen varmasti niin mukavaa onkin, kun toisiltamme saamme ideoita, jotka sitten muokkaamme omanlaisiksemme.

      Lintuparoilla on ruoka tosiaankin jo tiukassa, joten pieni avunanto on ihan tarpeen. Mukava niitä on seurata ikkunasta, kun käyvät murkinoimassa :)

      Poista
  6. Huomattavasti herkullisemman näköisempää apetta kuin mitä itse väänsin linnuille. Tyttäreni sanoikin tänään etteivät linnut enään kohta tule meille, sillä meillä on niin yksitoikkoista ruokaa niille :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sanna! Hauska tuo tyttäresi kommentti :D lapset ovat niin suorapuheisia. Tehkääpä tuollainen kranssi linnuille seuraavaksi!

      Poista
  7. Kranssi on kyllä kaunis koristeenakin! Ja jääkukat myös! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin! Tuollaisia voisi ripustella pihapuihin enemmänkin. Olisi linnuille ruokaa kylliksi!

      Poista
  8. Lintuset tykkää varmasti ja kaukku on kauniin näköinen talvikoriste pihapuussa. Somat jääkoristeet kruunaa lounashetken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jo vain ovat löytäneet tiensä kranssin ääreen murkinoimaan. Mukava, että hoksasivat sen :) Koristeenakin se on kaunis, ihastuin tuohon itsekin. Kiva, että jätit kommenttia! Täytyypä käydä kurkistamassa blogiisi joku päivä :)

      Poista
  9. Voi mahdoton kuinka upeita juttuja, erityisesti tuo kranssi aiheuttaa täällä ihailevia huokauksia :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krista! Tuosta kranssista tuli kyllä nätti. Niitä voisi tehdä enemmänkin, ihan koristeeksi. Vaikka eivät taitaisi kyllä kovin kauan koristeena säilyä, sen verran ahnaasti käyvät lintuset tuota nokkimassa ;)

      Poista
  10. Kauniita jääkoristeita ja kiva idea tuo linnunruokakranssi, joka myös näyttää hyvälle!
    Pakkasta olisi täälläkin, joten pitäisiköhän itsekin kokeilla....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ellen!
      Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: kaunis somiste pihapuuhun sekä ruokaa linnuille :) Tee ihmeessä sinäkin tuollainen!

      Poista
  11. Herkullisen näköisiä kransseja linnuille :) Ja nuo jää-kukkaset,suloisia :)

    VastaaPoista
  12. Onpa ihana kranssi! Ja niin kauniit kuvat!

    VastaaPoista
  13. Linnuilla on todelliset herkut ja vielä noin kauniit!
    Minä tein aina Suomessa pakkasviikoille silikonimuoteissa jäisiä tähtinauhoja!
    Laitoin pitkän ohuen rautalangan aina vähän jokaiseen "tähteen" ja jäätyessään siitä tuli upea pitkä nauha, jonka ripustin kranssiin tai ovenpielen tuijaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna! Tuo tähtinauha kuulostaa ihanalle, taidanpa kokeilla sellaisen tekemistäkin!

      Poista
  14. Blogissasi on niin kauniita kuvia että näitä voisi tuijotella tunti tolkulla :))

    VastaaPoista
  15. Ensin täältä löytyi porkkana kakun ohje, sitten vielä tämä linnun ruoka granssi. Siis aivan ihastuttavia kuvia ja ideoita blogisi pullollaan. Saanhan ottaa tästä linnunruoka granssista mallia. Siitä riittäisi ruokaa todellakin pitkäksi aikaa. Säästää aikaa, vaivaa ja rahaa paljon?

    Tervetuloa vastavierailulle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos ihanista sanoistasi! Toki saat ottaa mallia kranssista, sitä vartenhan nämä ideat täällä ovat, että ne inspiroisivat muitakin :) Näillä pakkasilla linnuille onkin hyvä olla ruokaa tarjolla! Tuosta kranssista riittää evästä kyllä pitkäksi aikaa. Teet oikein ison, niin riittävyys on taattu :)

      Kiitos, täytyypä pistäytyä vierailulle blogiisi piakkoin :)

      Poista