maanantai 27. tammikuuta 2014

American Pancakes - amerikkalaisia pannukakkuja

Uusi viikko aloitettu mukavan lauhassa säässä. Ulkona pakkasta enää -5 astetta. Nyt on ollutkin näin lauhaa jo joidenkin päivien ajan. Lapsetkin aivan innoissaan, kun ei tarvitse ulkona palella. Mutta kaunis kuura puista ja rakennusten seinistä on poissa. Samoin suloinen auringonpaiste. Harmaata taas. Ankean harmaata. Mutta ei anneta sen häiritä. Me ei ainakaan anneta :) Voihan harmaasta säästä huolimatta tehdä sisällä jotain mukavaa. Kuten paistaa amerikkalaisia pannukakkuja. Ja syödä niitä sitten vaikkapa vaahterasiirapin ja mustikoiden kera. Niin mahdottoman hyvää! 

Ohjeen näihin löysin amerikkalaisesta keittokirjasta (Better Homes and Gardens - New Cook Book), jonka saimme häälahjaksi. Aika hauska ohje, taikinaan tulevien ainesosien määrä kun on kerrottu hyvin summittaisin mitoin tai ei ollenkaan. Mutta muutaman kerran kun kokeilee, näppituntuma taikinan tekemiseen löytyy. Ja voihan jauhoja lisätä vielä paistamisen lomassakin, jos tuntuu että taikina jäi liian löysäksi. Tässäpä ohje kuitenkin sellaisenaan, kuin se tuossa keittokirjassa on kerrottu.

American Pancakes

  • 3 kananmunaa -> erottele valkuaiset ja vatkaa ne kovaksi vaahdoksi eri astiassa kuin muu taikina
  • n.1 litra maitoa
  • vehnäjauhoja sen verran, että taikinasta tulee paksuhko velli
  • 2 rkl - 1/2 dl ruokaöljyä
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 2 tl leivinjauhetta
Sekoita ensin eri kipossa vaikkapa pari desilitraa vehnäjauhoja+kohotusaineet keskenään ja lisää ne sen jälkeen tehokkaasti vatkaten maidon joukkoon. Lisää sitten venhäjauhoja vähitellen, kunnes taikinasta tulee koostumukseltaan paksuhkoa velliä muistuttava. Lisää joukkoon kananmunankeltuaiset hyvin vatkaten. Lisää myös öljy. Ihan viimeiseksi taikinan joukkoon lisätään valkuaisvaahto, hyvin kevyesti sekoittaen. Vaahtokokkareita saa tai oikeastaan tuleekin jäädä, jotta pannukakusta tulee kuohkea. Paista paistinpannulla miedolla lämmöllä voissa tai tilkassa öljyä.

Amerikkalainen tarjoiluehdotus on ihan vakio. Mihin tahansa ravintolaan siellä meneekin, pannukakku tarjoillaan niin, että päällä on kuohkeaksi vatkattua voita reilun kokoinen pallo sekä vaahterasiirappia. Hyvää sekin, mutta minä olen tykännyt laittaa pannukakun päälle vaahterasiirapin lisäksi joko tuoreita tai pakastettuja marjoja tai tuoreita hedelmiä esim. banaaninpaloja. Pannukakut ovat juuri paistettuina kaikista parhaimman makuisia, joten kannattaa syödä ne samantien. Vaahterasiirappia (tuota kuvissakin näkyvää aitoa ja alkuperäistä) löytyy kaikista paremmin varustelluista ruokakaupoista. Täälläkin meidän pikku kylällä tätä myydään ainakin K-supermarketissa. Onhan tuo kallista verrattuna tavalliseen pöytäsiirappiin, mutta niin paljon parempaakin, että kyllä siitä kannattaa maksaakin ;)

Nautinnollisia hetkiä kaikille sekä mukavaa alkanutta viikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti