sunnuntai 31. elokuuta 2014

Syksyn tuntu - oman maan sato on kypsää


Niin, kyllä se vain näyttää syksy saapuneen. Äkkiä se tulee tänne pohjoiseen. Vaikka vielä puiden lehdet ovatkin vihreät, ei ruskan väreihin muuttuminen ole enää kaukana. Toisaalta tykkään syksystä, sen tuoksuista ja väreistä, mutta kyllä se vain vääjäämättä viestii tulevasta pitkästä talvestakin. Syksyssä on oma viehätyksensä, tykkään siitä, että se on selkeä oma vuodenaikansa kaikkien muiden kolmen vuodenajan rinnalla. Että silloin sato kypsyy keräämiskuntoon ja luonto värjäytyy kauniisiin ruskanväreihin. 

Jo monena menneenä viikkona olemme saaneet syödä omasta maasta kaivettuja perunoita, porkkanoita ja sipulia. Sokeriherneitäkin tuli silloin lämpimän jakson aikana tosi paljon. Niitä naposteltiinkin pitkin kesää välipalaksi ulkona ollessamme. Helteillä kun oikein mikään lämmin ruoka ei meinannut maistua. 

Porkkana- ja sipulisato yllätti tänä vuonna meidät. Kylvettiin siemenet keväällä ensimmäistä kertaa kasvulavoihin ja kylläpä muuten kasvoivat niissä hyvin! Meidän kasvimaa tarvitsisi ravinteita ja kenties mullanvaihdonkin jo, ei oikein siinä tahdo kuin peruna, sokeriherne ja salaatti menestyä. Jos vaikka pyytäisi nyt ensihätään hevosenlantakuorman siihen tänä syksynä tuosta naapurista lannoitteeksi. Ja laittaisi sitten keväällä uutta multaakin ennen kuin möyhii sen istutuskuntoon.


Pihlajanmarjatkin alkaisivat olla keräämiskuntoisia. Tänä vuonna niitä ovatkin pihlajat pullollaan. Enteileeköhän se kovaa, mutta vähälumista talvea, kuten entisajan ihmiset ovat ennustaneet. Aika näyttää. Joskus olisi hauska kokeilla millaista hilloa tai sosetta marjoista saisi aikaan. En tiedä kuitenkaan tuleeko niistä tänäkään vuonna tehtyä mitään.  Kauniita ovat kyllä nuo marjoja pullollaan olevat oksat maljakossakin tai koristeena kynttilöiden ympärillä tai ihan missä vaan. Raikkaita ja iloisen värisiä. Valkoisia krysanteemeja istuttelin porraspielen ruukkuihin, kun olivat tajouksessa paikallisessa K-supermarketissa. Tykkään niin kovin näistä kukista. Kestävät ja kukkivat läpi syksyn ja kestävät muutaman asteen pakkastakin. Mukava lisä kaveriksi vielä hetken aikaa kukkiville kesäkukille :)

Mukavaa alkavaa uutta viikkoa kaikille :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti