torstai 21. elokuuta 2014

Sadonkorjuuta ja säilöntää



Saatiin kotiintuomisina kotiseutulomalta monta kassillista herkullisia, suoraan puusta kerättyjä omenoita. Eipä ole kotimaisen omenan voittanutta. Nämä ovat lajikkeeltaan Pirjaa ja kypsyvät jo kesällä syöntikuntoon. Olen aina haaveillut omista omenapuista, mutta eiväthän ne täällä pohjoisessa Suomessa oikein tahdo menestyä vaikka kovasti puutarhalla vakuuttavat olevan olemassa sellaisia lajikkeita, jotka kestävät tämän korkeusasteen vaihtuvia sääolosuhteita. Vielä en ole täällä asuessa kuitenkaan sellaiseen lajikkeeseen törmännyt, joka tekisi satoa siinä määrin kuin lapsuudenkotini puutarhan omenapuut. Harmi sinänsä, tykkäisin niin kovasti omenapuista kaikkinensa jo pelkästään pihan kaunistajana. Kukintavaihe jo itsessään tuoksuineen kaikkineen on ihana! 

Täällä on nyt sitten säilötty omenia vaikka missä muodossa talven varalle. On keitetty monta litraa omenahilloa ja -sosetta, tehty mehua ja pakastettu lohkoina. Ja tietenkin tehty jo monen monta omenapaistosta. Se onkin sellaista omenapaistosta, jonka veroista en ollut ennen tämän reseptin löytymistä maistanut! Vie kuulkaas kielen mennessään vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa nautittuna. Tässäpä vielä ohje siihen :

Omenapaistos:

Täyte:
n.600g happamia omenoita (kotimaisia tai esim.Jonagold)
1/2 dl vaahterasiirappia tai tummaa taloussiirappia
1 tl kanelia

Taikina:
150g voita
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1tl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta

Leikkaa omenat lohkoiksi, poista siemenkodat ja kuutioi lohkot. Levitä omenat voideltuun halkaisijaltaan n.24cm korkeareunaiseen vuokaan. Valuta siirappi ja ripottele kaneli omenoiden päälle.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää joukkoon kananmuna ja vatkaa hyvin. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Nostele taikina omenoiden päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele pinnalle rouhittuja manteleita tai pekaanipähkinöitä.

Paista uunin alatasolla 175 asteessa n.40 minuuttia.


Parilla menneellä viikolla olen myöskin mehustanut kotipuutarhasta Pohjois-Karjalasta keräämäni musta- ja punaherukat ja tehnyt kurkkusäilykettä talven varalle. Meillä ei vielä omat pensaat marjoja tuota, ovat sen verran uusia ja pieniä pensaita vielä, joten ihana että kotipuutarhasta Pohjois-Karjalasta riittää satoa muidenkin tarpeiksi. Ei syksyä etteikö jotain säilöttäisi talveksi. Loppukesä ja alkusyksy ovatkin juuri tästä syystä ihanaa aikaa. Vielä ajattelin tehdä mustikkahilloa ja -mehua. Sittenpä alkaisikin olla kasvimaan sato keräämiskunnossa. 

MUKAVIA ELOKUUN PÄIVIÄ KAIKILLE! Nauttikaa luonnon ja puutarhan antimista :)

2 kommenttia:

  1. Voi ku teillä on taas kaikkia ihanaa uutta siellä kauniissa kodissanne!!!! piristää teidän olohuonetta valtavasti tuo ihanaakin ihanampi valkoinen puusohva <3 täytyis taas käydä ihasteleen. omenapaistot menee kyllä kokeiluun, vaikka eihän siitä varmasti saa ihan niin maukasta kaupan omenoista, kuin suoraan puusta poimituista ;)
    -A.V-

    VastaaPoista
  2. Ihania, kotoisia kuvia! Kiitos uudesta ohjeesta, omenapiirakka näyttää tosi herkulliselta. Täytyy kokeilla tuota reseptiä, kunhan mekin saadaan mummolan omenoita <3

    VastaaPoista