Tämä syksy on antanut runsaan sadon.
Ensin kypsyivät hillat ja vadelmat.
Sitten mustikat, puolukat, sienet ja omenat.
Viini- ja karviasmarjat keittelimme hilloiksi ja mehuiksi jo varhain elokuussa.
Puutarhan yrttisadon ripustimme kuivumaan pienissä erissä keittiön naulakkoon.
Siitä niitä on ollut mukava ja helppo napsia milloin keiton, milloin salaattien ja suolaisten leivonnaisten mausteeksi. Säilyttävät värinsäkin tosi hyvin, kun antaa niiden omassa tahdissaan kuivua eikä yritäkään liian nopeatahtista kuivatusta vaikkapa uunissa.
Tässähän tämä syksy on siis soljunut eteenpäin hyötykasveja keräten, niitä säilöen ja niistä nauttien.
Omenapuita ei omalla pihallamme kasva, mutta saimme eri lajikkeiden edustajia niin naapurista kuin vanhempieni puutarhastakin niin paljon, ettei moneen vuoteen!
Naapuri, muutaman sadan metrin päästä, lupasi omenoita hakiessani, että voin käydä myöhemmin syksyllä kypsyviä lajikkeita keräämässä niin paljon kuin jaksan, sitten kun kypsyvät.
Voi kultaista naapuria!
Ehkäpä meidän omenakiintiö on tälle vuotta nyt kuitenkin täysi.
Laitoin niitä lohkoinakin pakasteeseen, kun alkoi tuntua, että hillot ja marmelaadit alkavat tulla ulos ovista ja ikkunoista :)
Omenapaistosta on tullut tehtyä harva se hetki. On se vaan niin makuhermoja kutkuttavaa kylmän jäätelön kanssa, että ihmekös tuo.
Joitakin vuosia sitten eteeni sattui sellaisen omenapaistoksen ohje, jonka veroista en ollutkaan koskaan aiemmin syönyt. Miten jossakin leivonnaisessa voikaan kaikki makuelementit osua niin kohdalleen!
Taidankin kirjata ohjeen tännekin talteen, niin ei tarvitse joka kerran sitä tuolta kaappien kätköistä kaivella esiin. Reseptivihkonenkin kun päätti heittäytyä vallan vaikeaselkoiseksi hajotessaan moneen kymmeneen osaan.
Pehmeä omenapaistos
Täyte:
n.600g omenoita
(kotimaisista esim.punakaneli sopii tähän erinomaisesti, ulkomaisista puolestaan Jonagold)
1/2 dl vaahterasiirappia tai tummaa taloussiirappia
1 tl kanelia
Taikina:
150g voita
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta
Leikkaa omenat lohkoiksi ja kuutioi ne. Levitä omenat voidellun, halkaisijaltaan 24 cm vuokaan. Valuta siirappi ja ripottele kaneli tasaisesti omenoiden päälle.
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna. Vatkaa hyvin. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Nostele taikina omenoiden päälle ja painele tasaiseksi kanneksi. Ripottele pinnalle halutessasi hasselpähkinä- tai mantelirouhetta. (Mantelilastutkin rapsahtavat mukavasti suussa)
Paista uunin alatasolla 175 asteessa n. 40 minuuttia.
Ohje toimii yhtä hyvin kananmunattomana ja gluteenittomanakin. Joten eikun vaan kokeilemaan ja nauttimaan tästä herkusta! Melkeinpä voisin luvata, että tähän ei kukaan pety :)
Muutoinpa syksy on mennytkin eteenpäin tavallisen arkisissa askareissa, kotona, koulussa ja työssä.
Muutamia mukavia käsityöjuttujakin olen taas aloitellut. Ehkäpä niistä tarinaa sitten, kunhan valmistuvat.
Kaunista aikaa tämä syyskuu, nautitaan joka hetkestä <3
Viikonlopun levollisuutta jokaiselle!
-Kaaru-
Miten ihanan näköinen (ja varmasti myös makuinen) omenapaistos!!
VastaaPoistaKauniit kuvat ja yrttien tuoksua ilmassa!
Ihanaa viikonvaihdetta sinne!
Maku on taivaallinen! Tällä ohjeella kun tekee kerran, ei voi välttyä tekemästä sitä vastaisuudessakin 😊 Vähän liian hyvää 😋
PoistaKiitos Susanna! Yrtit tuoksuvat mukavasti keittiössä 😊
Ihanaa viikonloppua sinnekin <3
Satoa on kyllä todella saatu ihan ennätysmäärät tänä kesänä ja syksynä! Omppuja olen keitellyt hilloiksi aikamoiset määrät, onneksi alkavat jo vähiin päin käydä. Viimeisen puun omput on hyviä syöntiomenia, kunhan kypsyvät. Tätä paistosta täytyy melkein kokeilla, on niin erilainen kuin se tavallinen kauraomenapaistos.. :)
VastaaPoistaPs. Edellinen postauksesi oli niin kauniisti kirjoitettu. En vain osannut ajatuksiani pukea kommentin muotoon. ❤
Tämä on ollut kyllä äärimmäisen hyvä vuosi. Enpä muista edellistä sellaista, jolloin kaikkia metsämarjojakin olisi ollut näin runsaasti! On ollut kasvuolosuhteet ilmeisen otolliset 😊
PoistaKokeile ihmeessä, on niin paljon parempaa kuin se tavallinen kauraomenapaistos!
Kiitos ajatuksestasi edelliseen postaukseen <3 Aina ei löydy sanoja eikä tarvitsekaan. Pelkkä ajatuskin lämmittää mieltä <3
Taidanpas testata ohjettasi heti tänään! :)
VastaaPoistaKokeile pois vaan 😊 Kerrohan sitten, mitä pidit 😊
PoistaSinä olet ahkeroinut siellä marjojen ja omppujen kanssa talven varalle! 👍
VastaaPoistaHerkulta kuulostaa tuo omenapaistos. Pitänee kokeilla. Ja niin herkkuja kuvia silmillä syötäväksi taas kerran! 😙
Syksyssä on niin monta ihanaa asiaa. Yksi niistä on säilöminen <3 Nautin siitä tuoksusta ja tunnelmasta valtavasti, jonka liedellä porisevat hillot ja mehut tuovat tullessaan <3 Se on kotoista, se!
PoistaKokeilehan joskus tuota ohjetta �� Kiva olisi kuulla sitten, mitä pidit siitä ��
Kiitos, Kaisu <3 Ruokakuvat ovat osa ruokanautintoa ja ruoansulatusta ��
Jos onnistuu gluteenittomanakin vois heti kokeilla, kiitos maininnasta.
VastaaPoistaOlen tehnyt tätä gluteenittomanakin ja se toimii ihan yhtälailla niinkin. Semperin gluteenitonta jauhoseosta taisin silloin käyttää. Ja on taatusti murea! <3
PoistaNam mikä omenapaistos! Tekispä mieli tehdä huomenna, kun ei ole tullut tehtyä hetkeen... Ihanaa viikonloppua <3
VastaaPoistaTeepä ihmeessä :) Vie kielen mennessään!
PoistaKiitos, kaunista viikonloppua sinnekin!
Löysin blogisi Pieni Pilvenhattara sivun kautta. Laitoin itseni lukijaksi sekä lisäsin sinut lukulistalleni.
VastaaPoistaVoit myös tutustua blogiini ja samalla liittyä lukijaksi. Kiva olisi jos laittaisit osoitteeni sivullesi,lukulistalle. Niin voisi joku löytää blogini sitä kautta. Olisi kiva saada uusia blogituttuja sekä tutustua blogeihin.
Oi, lämpimästi tervetuloa lukijaksi! Täytyypä kurkata blogiisi jonain päivänä :)
PoistaTästä reseptistä on tullut ihan meidän perheen lemppari <3 Niin herkkua! Ootko ikinä kokeillut korvata omput marjoilla? Mietin, että pitäis joku kerta testata. Kauniita kuvia taas :)
VastaaPoistaIhana kuulla, että teilläkin tykätään tästä <3 Meilläkin tämä on kaikkien herkku :)
PoistaKyllä, olen tehnyt myös marjaista versiota mm. Kuningatartäytteellä (siis vadelmia ja mustikoita kokonaisina) Lisäsin silloin vaan marjojen joukkoon himpun verran perunajauhoja, olisko ollut vajaa ruokalusikallinen, ettei jää liian löysäksi. Niin hyvää sekin!
Kaunis kiitos, Eerika <3
Oi kuinka ihanaa blogiin törmäsinkään! Kaunista ja tuo omenapaistos täytyykin kokeilla.
VastaaPoistaKivaa alkanutta viikkoa!
Voi kiitos kauniista sanoistasi <3 Kokeile ihmeessä tuota herkkua :)
PoistaMukavaa viikkoa sinnekin!
Ihania kuvia 😊 Kiitos tästä ohjeesta, pitäähän sitä testata. Omenapaistos on niin kestosuosikki, nam 😍👍
VastaaPoistaKiitos Kanneli <3 Omenapaistosta tekee kyllä mieli leipoa aina syksyisin. Niin ihana tuoksukin siitä tulee <3 Kokeile ihmeessä :)
Poista