Heinäkuu on ehtinyt jo yli kuukauden puolivälin.
Monenlaista touhua ja tohinaa, pienempää ja suurempaa reissua,
lomailua ja rakennushommien äärellä ahkerointia on mahtunut näihin menneisiin viikkoihin.
Heinäkuu on lopulta tuonut mukanaan myös ihanat kesäkelit,
auringonpaisteen, pehmeänä puhaltavan kesätuulen,
lämpimät uimavedet ja metsien suojassa kypsyneen marjasadon.
Kesän kypsyminen näkyy myös puutarhoissa,
joissa mansikat, viinimarjat, omenat ja muut syyskauden marjat ja hedelmät
alkavat saada jo mukavasti väriä pyöreisiin poskiinsa.
Kesän kauneutta ihastellessa teki mieleni kokeilla jotain uudenlaista
makeaa kesäherkkua, sellaista, jota ei ole koskaan aiemmin tullut tehtyä.
Mansikkasadon alkaessa olla parhaimmillaan,
mieleeni juolahti vuosia sitten jostakin lehdestä talteen nappaamani
vaniljaisen mansikkapiirakan ohje.
Ohjetta en kuitenkaan löytänyt mistään,
en vaikka kuinka etsin.
Se kai uinailee yhä muuttolaatikossa jossakin varaston uumenissa.
Muistin varassa jouduin siis menemään tämän piirakkaohjeen kanssa.
Sen verran hyvin se kaikesta huolimatta kuitenkin onnistui,
että ajattelin tallettaa ohjeen tänne blogiin itselle muistiin
ja mukaan napattavaksi kaikille muillekin.
Vaniljainen mansikkapiirakka
Pohja:
150 g voita/margariinia
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
(itse käytin gluteenittomia jauhoja)
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
1 prk ranskankermaa
1 prk vaniljarahkaa
1 kananmuna
1/2 dl sokeria
(vähempikin riittää, sillä rahka on aika makeaa)
1 tl vaniljasokeria
viipaloituja mansikoita n. 2-4 dl
Murutaikina piirakan päälle:
50 g sulatettua voita tai margariinia
1/4 dl sokeria
koostumuksen mukaan (n.1/2 - 1 1/2 dl) vehnäjauhoja
Vatkaa voi sokeri vaahdoksi.
Lisää kananmuna.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon.
Sekoita taikina tasaiseksi.
Valmista myös piirakan päälle tuleva murutaikina sekoittamalla sulatettu rasva,
sokeri ja jauhot keskenään murumaiseksi seokseksi.
Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaiseksi kerrokseksi.
Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada seos piirakkapohjan päälle.
Viipaloi mansikat ja levitä tasaisesti täytteen pinnalle.
Ripottele mansikoiden päälle muruseos.
PAISTA 200 asteessa n. 25-30 min.
Uunin
tehosta ja paistokyvystä riippuen pohjaa voi esipaistaa uunissa n.10
min ennen täytteen lisäämistä ja paistaa piirakkaa täytteiden lisäämisen
jälkeen n. 20 minuuttia.
Ohje soveltuu halkaisijaltaan n. 24 cm vuokaan.
Mikäli käytössä on laajempi vuoka, huomioi se taikinan määrässä.
Kun piirakka oli tullut uunista ja jäähtynyt huoneenlämmössä jonkin aikaa,
nostelin sen pinnalle koristeeksi vielä läjän tuoreita mansikoita
sekä valkosuklaalastuja, jotka raastoin suklaalevystä.
Tuli niin hyvää piirakkaa, että varmasti toistekin kokeilen.
Erityisesti minua yllätti se,
miten hyvin mansikka sopi tällaiseen uunissa paistettavaan piirakkaan.
Miten lie onkaan niin, etten ole koskaan aiemmin tajunnut sen käyttökelpoisuutta
tämänkaltaisiin leivonnaisiin.
Seuraavalla kerralla taidan lisätä mansikoiden sekaan hieman raparperiakin,
se kun on tuon mansikan kanssa niin mahdottoman hyvä pari.
Oletko sinä tehnyt vastaavaa piirakkaa milloinkaan?
Marjojen kypsymisen lisäksi heinäkuinen lämpö on avannut keväällä kylvämäni
kesäkukkasetkin täyteen loistoonsa.
Iki-ihana kesäharso,
jota kylvin pihapiiriämme rajaaville ojanpientareille
sekä pihamme nurmettomiin kohtiin,
kukkii nyt valtaisana,
valkoisena kukkamerenä ihastuttaen herkällä olemuksellaan kotitietämme kulkevia.
Kesä jatkaa kypsymistään hiljalleen, huomaamatta.
Luonto ympärillämme on kuin salainen puutarha,
joka suo meille suloisia ja lohdullisia hetkiä.
Heinäkuisten päivien iloa ja kauneutta Sinullekin,
joka täällä piipahdat!
-Kaaru-
Ompa herkullisen näköinen piirakka! Tätä kokeilen vielä joskus. 😍
VastaaPoistaAV
Kiitos, piirakka vei kielen mennessään 😋 Kokeilepa, uskoisinpa, ettet pety. 😙
PoistaNäyttää ja kuullostaa kyllä todella herkullisesta 😋 Tätä on pakko joskus kokeilla, joten kiitos jo etukäteen ohjeesta! Olen tehnyt joskus vaniljaista vadelmapiirakkaa, sen täytteeseen tuli rahkaa ja vaniljatuorejuustoa ja sekin oli tosi hyvää.
VastaaPoistaVadelmaisena tämä samainen piirakka on varmasti myös hyvää! Ja nyt kun sitä ohjetta tähänkin mansikkaiseen versioon tarkemmin mietin, taisipa olla, että siihen olisi tullutkin tuota vaniljatuorejuustoa eikä rahkaa laisinkaan. Vaikka herkullista se oli kyllä näinkin sovellettuna 🤗
PoistaIhanalta näyttää tuo piirakka, en ole määkään koskaan sitä leiponut. Voisi joskus kokeilla!
VastaaPoistaTuo kesäharso on kaunis kukka. Sitä oli omassa hääkukkakimpussa 18 vuotta sitten. Vieläkin tykkään siitä <3
Mukavaa viikonloppua sinulle!
t.maija
Kokeilepa, uskoisinpa, että tykkäät!
PoistaOi, ihania muistoja sinulla tuosta kesäharsosta! Ne ovat varmasti olleet ihanan keveitä ja herkkiä hääkimpussasi 😍
Kiitos piipahduksestasi täällä ja ilahduttavasta kommentista! On niin mukava, kun törmää uusiin tuttavuuksiin täällä. 😙
Oi, kuvissasi asuu itse kesä!! <3
VastaaPoistaJa herkullinen ohje saa minutkin miettimään leipomista.
Nauti kesän lämmöstä!
Kesä on lämpimimmillään täällä Suomessa nyt. Ihana lämpö ja aurinko saapuivat viimeinkin iloksemme. Nautimme! 💛
PoistaKesän kaineutta sinnekin kauas!
Niin kauniita kuvia monen postauksen verran ♥ Ihana tunnelma!
VastaaPoistaVoi, kiitos, Hannele! Ihana, kun piipahdit tänne 😙
PoistaHarvoinpa mansikkaa tulee paistettaviin leipomuksiin käytettyä, vaikka varmasti sopiikin hyvin.. Vanilja onkin hyvä pari mansikalle, nam! :)
VastaaPoistaLiian harvoin, tosiaankin. Vanilja ja mansikka on kyllä oiva makupari, niin tässäkin piirakassa. 😍
PoistaOnpa herkkusen näköinen piirakka.
VastaaPoistaJa myös makuinen 😋 Kiitos, Maarit! 💓
PoistaIhanalta vaikuttaa tämä piirakka.
VastaaPoistaJuuri kermaviilimustikkapiirakkaa söimme, mutta välillä voisi vaihtaa uuteen reseptiin!
Minulla oli aikoinaan joku Marjaherkku -piirakan ohje, johon tuli mansikkaa. En ole aikoihin mansikkaa leipomiseen käyttänyt. Pitäisiköhän tempasta ja kokeilla tätä ohjetta seuraavaan piirakkaani!