maanantai 5. helmikuuta 2018

Hauska ohje Runebergin torttuihin


Helmikuu on oikea herkuttelu kuukausi.
Kaikkia yksittäisiä juhlapäiviä ei toki tarvitsisi juhlistaa herkkujen muodossa, 
mutta ajattelen, että herkut kuuluvat juhlaan ja niiden kautta jälkipolvillekin 
juhlapäivien merkityksellisyys korostuu ja on helpommin selitettävissä. 
Se myös jättää selkeän muistijäljen siitä, että juhlapäivä ei ole vain päivä muiden joukossa vaan niiden taustalla on aina jokin merkitys ja sisältö, jota on tärkeä juhlistaa ja muistaa.


Viikonlopulla keskustelimme vanhimpien lasteni kanssa siitä, 
miksi vietämme Runebergin päivää ja miten tuo juhlapäivälle ominainen herkku, 
Runebergin torttu, liittyy sen päivän juhlintaan.
Lapset muistivat, että olemme puhuneet tästä aiheesta aiemminkin ja 
siitä oli ollut vasta koulussakin puhetta. 

Runebergiähän pidetään yhtenä suomalaisen kirjallisuuden ja runouden merkkihenkilönä ja 
siksi ansaitseekin arvokkaasta työstään oman juhla- ja liputuspäivänsä. 

Muistuttelin lapsia, että Runeberg on sanoittanut esimerkiksi Maamme-laulun,
joka on ihan maailmanlaajuisesti tunnettu laulu, sillä se on meidän kansallislaulumme.
Juttelimme myös Vänrikki Stoolista ja häneen liittyvistä tarinoista, 
jotka Runeberg on kirjoittanut ja joista hänet erityisesti tunnetaan.

Jutustelutuokion päätteeksi ryhdyimme leivontapuuhiin.
Leivoimme yhdessä tälle päivälle ominaisia herkkuja, 
joiden reseptin uskotaan alunperin olleen Runebergin vaimon, Fredrikan, kehittelemä.



Me leivoimme Runebergin tortut tänä vuonna seuraavanlaisen, hauskan ohjeen mukaisesti.
Teimme taikinan kolminkertaisena, jotta torttuja säästyi pakasteeseen laitettavaksikin.

Runebergin tortut

Sata grammaa voita ja sokeria desin
vaahdoksi vatkasin.
Sekaan kananmunan rikoin,
maustoin karvasmantelitipoin.

Vehnä- ja korppujauhot sekoitin,
kumpaakin desin mitaten,
leivinjauhetta teelusikallisen.
Mantelirouhetta lisäsin vähän.
Ei leivonta vielä loppunut tähän!

Taikinan laitoin leivosvuokiin,
sittenpä 200-asteiseen uuniin.
Kun kymmenen minuuttia kului,
torttuset kauniin ruskeiksi paistui.

Tortun päälle koristeeksi tein
vadelmahillon sokerikuorruttein.
Sitten herkuttelin kera teen,
suurta runoilijaa miettien.

-Hannele Roivanen-


Tämän mukavan, runomuotoon kirjoitetun ohjeen mukaan leipominen sujui aivan leikiten.
Kokeile sinäkin!

Mukavaa Runebergin päivää Sinulle!

-Kaaru-

10 kommenttia:

  1. Miten ihanasti kirjoitettu Runebergin resepti!
    Elämä on yhtä runoutta!
    Nautitaan!

    VastaaPoista
  2. Ihana resepti!❤️
    Kivaa illan jatkoa!

    VastaaPoista
  3. Varmaan hyvää. joskus saatanpa kokeilla minäkin. Ihania tuossa edellä nuo vauvan unikaverit:)

    VastaaPoista
  4. Oi mikä resepti,ihana:)♥ Hyviltä näyttää tortut!! Nam:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
  5. Ihana resepti ja miten herkullisen näköisiä ne ovat!

    VastaaPoista
  6. Olipa kivasti kirjoitettu resepti! <3
    Tänä vuonna jäi täällä tortut tekemättä!
    Näyttää niin herkuilta!
    Mukavaa talvista viikkoa sinulle! <3

    VastaaPoista
  7. Olipas se hauskasti riimitelty resepti. :)
    Joskus pitäisi kokeilla näitä, mutta meidän väki ei oikein kannusta siihen. Jos itelle edes tekis! ;)

    Kaaru, jätin sinulle haasteen blogiini!

    https://tauvonpaikka.blogspot.fi/2018/02/vanhan-saunan-nelja-vuodenaikaa.html

    VastaaPoista
  8. Ihana runo, mutta jouduin kiireessä turvautumaan kaupan torttuun.

    VastaaPoista
  9. Hauskasti kirjoitettu resepti! :) Minä leivoin tällä kertaa hieman isomman satsin, vajaat 200 Runebergintorttua. Ei toki itselle ihan kaikkia.. :)

    VastaaPoista
  10. Hauska! Olisipa itselläkin näitä pakastimessa :)

    VastaaPoista