perjantai 25. marraskuuta 2016

Joulukoristeita soodataikinasta





Marraskuu alkaa olla lopuillaan. Lumivalkoinen maisema ilahduttaa jälleen meitä reilun viikon kestäneen lumettomuuden jälkeen. Joulu on hiipinyt jo meidän kotiin. Hiljaa, hissukseen. Pienin palasin kerrallaan. Täyttänyt kodin tuoksuillaan ja väreillään ja saanut mielen täyteen onnellista ja vähän kärsimätöntäkin odotusta. Tasan kuukausi aikaa jouluun. 💝


Pari viikkoa sitten kokeilimme lasten kanssa, millaista olisi "leipoa" soodataikinaa.
Tein taikinan, jäähdytin ja ryhdyttiin tuumasta toimeen. Olin ladannut aika suuret odotukset koristeiden tekemisen suhteen, mutta kaikki ei mennytkään ihan odotusten mukaan. Voi sitä pettymyksen määrää! En ymmärtänyt olla riittävän kärsivällinen. Lapset kyllä tekivät omista paloistaan koristeita, ja nauttivat yhteisestä hetkestä. Minä murisin ääneti omaa osaamattomuuttani. Niinpä kaikessa hiljaisuudessa oma osuuteni taikinasta päätyi roskapönttöön.
Miksi?


 Taikinaa oli yllättävän vaikea työstää. Se tarttui kaulimeen, pöytään ja sormiin enkä lopulta saanut koristeita siirrettyä ehjinä uunipellille kuivumaan. 

Tuli uusi aamu, jonka myötä lupaus paremmasta onnesta.
Lapset lähtivät kouluun ja kerhoon. Jäin nuorimmaisen kanssa kahden kotiin. Tein uuden taikinan, uhkarohkeasti kolminkertaisena! Ajattelin, että jos en heti onnistu, onpahan mistä ottaa taikinaa uuteen kokeiluun. 😄
Ja onnistuin!


Ymmärsin, että taikinan kaulimiseen täytyi käyttää rutkasti maissijauhoja, jotta se ei takerru joka paikkaan kiinni. Niinpä kaulin ja painelin, kaulin ja painelin..voitte kuvitella, että sitä touhua riitti ihan mukavaksi toviksi. Taikinaa kun oli kolminkertainen määrä! Kokeilin jos jonkinlaisia muotteja ja koristeluja. Koristeita tuli ihan V A L T A V A määrä.


Vaikka koristeita onkin nyt niin paljon, että voisin jakaa niitä kylillä ja kujilla, ne ovat myös äärettömän kauniita ❤ 

Näillä me koristelemme tämänvuotisen joulukuusen. Loput laitamme pakettikoristeiksi, kun käärimme salaisuudet pian paketteihin odottamaan jouluaattoa.

Nyt kun tämän taikinahomman osaan, taidan kirjata sen tännekin muistiin. Vastaisuuden varalle ja teille kaikille kokeiltavaksi.

SOODATAIKINA

1 dl maissijauhoja
2 dl ruokasoodaa
1,25 dl vettä

Taikina-ainekset laitetaan kattilaan ja lämmitetään miedolla lämmöllä kokoajan sekoittaen niin kauan, että taikinasta tulee puuromainen. Liian kiinteäksi taikinan ei kannata antaa kiehua, sillä silloin se murenee työstövaiheessa tosi herkästi. Siis puuromainen koostumus riittää vallan mainiosti, sillä taikina jähmettyy jäähtyessään. 

Tässä vaiheessa taikina kaadetaan kulhoon, joka peitetään kostealla liinalla. 
 Kun taikina on jäähtynyt sen verran, että sitä kärsii koskea, se on valmis työstettäväksi. 
Työstövaiheessa taikinan alle ja päälle kannattaa laittaa reilusti maissijauhoja, jotta se ei tartu pöytään ja kaulimeen kiinni. 

Koristeet nostellaan uunipellille tai jollekin muulle tasaiselle alustalle kuivumaan. Kuivuvat huoneenlämmössä noin vuorokaudessa. Koristeet voi toki kuivattaa myös uunissa. Silloin lämpötila 75 astetta ja kuivatusaika n.2 tuntia. 

Pitsiliinoilla, kohokuvioiduilla astioilla ja leimasimilla sai kauniita kuvioita koristeisiin. Ripustuslenkin reiät puolestaan saa tehtyä helposti juomapillillä.



Kokeilemisen ja onnistumisen iloa!

-Kaaru-

26 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! ❤ Näitä oli kyllä mukava tehdä, sitten kun homma alkoi toimia 😊

      Poista
  2. Kiitos tästä ohjeesta! <3
    Mun on monta kertaa tehnyt mieleni kokeilla noita, enkä ole kuitenkaan rohjennut tai ehtinyt. Nyt aioin kyllä testata ohjettasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, Riina ❤ Kokeile ihmeessä, mutta muista käyttää paljon maissijauhoja taikinan työstövaiheessa 😉

      Poista
  3. Voi, onpa kauniita. Onneksi kokeilit uudestaan, sillä mitä ilman olisitkaan jäänyt. Ja me lukijat myös, kiitos siis ohjeen ja kokemuksen jakamisesta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Annika ❤ Ei kantti kestänyt pettymystä, siksi kokeilin uudemman kerran 😉 Epäonnistumisen kautta voittoon, tässäkin asiassa. ❤

      Poista
  4. Onpas kauniita koristeita. Sopivat vaikka minne. Kuusenoksa ja kannu ja koriste ovat kauniit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tuija ❤ Niin ne sopii. Niitä roikkuukin esillä vähän siellä sun täällä ja loput ripustan sitten kuuseen lähempänä joulua 😊 Ihanaa tämä joulun odotus!

      Poista
  5. Kiitos ohjeesta! Nytpä tuli selväksi tuo ongelmakohtakin. Kauniita nuo kyllä on, tosi kauniita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Ja kiitos, Pikku Akka ❤ Tuo on vähän krantunpuoleinen tuo taikina. Sen kanssa täytyy päästä sinuiksi, että se alkaa yhteistyöhön 😉 Sen jälkeen homma luistaa ihan leikiten!

      Poista
  6. Kylläpä on kauniita nämä sinunkin koristeet ❤ Maissitärkkelyksen reilu käyttö pelasti meidänkin taikinan, ilmat sitä taikina kyllä taatusti takertuu pöytään. Tein yksi ilta ihan oman taikinan ja leivoin sen lasten mentyä nukkumaan. Siitä taikinasta jäi aavistuksen liian löysä ja se vasta olikin sitten takertuvaista. Näköjään saa olla aika tarkka ettei keittele taikinasta liian paksua muttei jätä liian löysäksikkään. Antaapa nuo helmet muuten kauniin viimeistellyn ilmeen koristeisiin �� Saanko napata idean meidän kuusen tuleviin soodakoristeisiin? ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eerika ❤ Totta, taikinan koostumus täytyy olla just eikä melkein. Muuten on epäonnistuminen taattu. Lapset käyttivät heti silloin ekan annoksen leivontaankin paljon jauhoja, kuten lapset usein. Toppuuttelin, että menevät liian jauhoisiksi. Kuinka väärässä olinkaan! Jauhojahan niiden työstämiseen piti nimenomaan käyttääkin 😄

      Voi, toki saat napata helmi-idean talteen ja käyttää sitä omissa koristeissakin. Itse hoksasin tuon idean valmiista kaupan kuusenkoristeista, joita meillä on ollut kuusessa jo useana vuonna. Ne antavat kyllä viimeistellyn ilmeen. ❤

      Poista
  7. Kauniita koristeita. Niissä näkyy tekemisen ilo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Cheri ❤ Koristeita oli kyllä mukava tehdä 😊

      Poista
  8. Nämä on kyllä kauniita. Minä olen Tällaisia tehnyt valmiista askartelumassasta ja onnistui hyvin. ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen tehnyt näitä myös askartelumassasta, nättejä nekin ❤ Nyt halusin kokeilla tuota soodataikinaa, kun niistä tulee niin ihanan valkoisia, puhtaamman valkoisia kuin askartelumassasta. 😊

      Poista
  9. Näitä soodataikinasta tehtyjä koristeita vilisee nyt niin monissa blogeissa ja lehdissä. Mulla ei tällä hetkellä yhtään riitä kiinnostusta minkäänlaiseen näpertämiseen, mutta onneksi voi silti ihailla muiden aikaansaannoksia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soodataikinakoristeet ovatkin se tämän vuoden juttu 😉 Kokeilemisen halusta lähdin näitä tekemään, en niinkään siksi, kun kaikki muutkin. Kukaan ei ollut kuitenkaan aiemmin kertonut, että taikinaa on vaikea työstää. Enpä minäkään osannut siis sellaiseen varautua. Tavallaan siksikin halusin postauksen näistä tehdä, että kerron omat kokemukseni taikinan käsittelystä. Luulen, että postaukseni lukeneet kiittävät saamistaan vinkeistä. Eipähän lennä roskiin taikinat, kuten minulla 😉

      Minä ymmärrän sinua. Maailma on pullollaan kaikkea kaunista. Ihania ideoita tulvii verkkokalvoille sieltä ja täältä. Ei kaikkeen riitä aika eikä kiinnostus. Ei tarvitsekaan. Siitäkin saa iloa, kun katselee muiden aikaansaannoksia. Niin minäkin usein teen 😊

      Poista
  10. Niin kauniita! <3 Olenkin miettinyt pitäisikö noita kokeilla tehdä oppilaiden kanssa. :) Terveisiä Myllyhaasta pitkästä aikaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, miten ihana kuulla sinusta pitkästä aikaa, Marianne! 😍 Ja kiitos ❤ Kokeilkaa ihmeessä. Lapset tykkäsivät kyllä tehdä näitä ja onnistuivatkin siinä oikein hyvin. Heillä kun on luontainen tapa käyttää leivonnassa aina paljon jauhoja 😉, jota minä en tajunnut alkuun tehdä 😄. Kokeilemisen iloa, jos päädytte näitä tekemään. ❤

      Poista
  11. Ihania ovat kaikki tyynni. Niin kaunista tuo pitsimäinen koristelu.
    Itse en ole näitä vielä tehnyt ja luulen, että tänä vuonna en ehdi tekemäänkään.

    Mutta hyvä, että tämä ohjeistus ja vinkit on ylhäällä täällä sinun blogissasi. Sieltä tulen kurkistelemaan vinkkivitoset, jos hommaan ryhdyn.

    Adventin iloa Sinulle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kaisu <3 Kokeilin monenlaisia eri koristelutekniikoita, ja tykkäsin itsekin kaikkein eniten tuosta pitsimäisestä pinnasta. Se sopii jotenkin tosi hyvin herkkään joulunaikaan. <3

      Minustakin tuntui alkuun, etten ehdi näitä tehdä, mutta halu kokeilla oli niin kova, että ryhdyin vapaapäivänäni taikinan tekoon. Loppujen lopuksi tuo yksi annos on aika pieni, että sen leipoo ja painelee koristeiksi suhteellisen lyhyessä ajassa. Kokeile sitten, kun aikaa on, vaikka keväällä tai kesällä :) Minusta nuo koristeet sopii vaikka ihan ympärivuotiseen käyttöön. Pääsiäisen aikoihin tuosta taikinasta voisi tehdä vaikkapa tipuja ja pupuja. Täältähän nämä vinkit löytyvät jatkossakin :)

      Kiitos, iloa joulunodotukseesi myöskin <3

      Poista
  12. Tosi kauniita ovat! Minunkin pitäisi tehdä näitä vielä joku ilta yksin ihan rauhassa ilman lasten säheltämistä, vaikka aika hyvin näiden teko onnistui lastenkin kanssa :)

    VastaaPoista
  13. Kauniita ovat. Teidän kuusesta tulee näillä koristeilla upea. Mekin kokeiltiin soodataikinaa ekan kerran muutama viikko sitten. Eerikan blogista silloin napattiin ohje ja vinkit matkaan. Mulla varmaan vahingossa onnistui taikina suht hyvin, tosin me leivottiin koristukset suoraan leivinpaperin päälle ja ylimäääräinen taikina pyöriteltiin ympäriltä pois niin ettei valmiita töitä tarvinnut nostella mihinkään :). Uudemmankin kerran on pitänyt taikinaa tehdä, mutta ei olla vielä tehty. Eipä se aina kerrasta onnistu, mutta kuinka suuri se ilo onkaan sitten kun vaikeuksien kautta saa kaunista aikaiseksi. Mukavaa viikkoa sinne!

    VastaaPoista
  14. Onpa kauniita kuvia taas sinulla <3 Noita on kyllä mukava askarrella lastenkin kanssa :)

    VastaaPoista
  15. Tein soodataikinasta sydämiä ja lumihiutaleita viime vuonna. Kauniin valkoisia on tästä taikinasta tehdyt koristeet. Taikinassani oli maissitärkkelystä.

    VastaaPoista