keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Syksyn kirpeyttä

Kesä kääntyi syksyksi. 
Syyskuu. Syksy. Sanoissa niin surullinen kaiku. 
Kesästä luopumisen tuskaa kaiketi. Sitä kun ei sitten millään haluaisi päästää kesästä irti. 
Suven suloisesta lämmöstä, auringosta, hyönteisten surinasta, luonnon heleistä väreistä ja kaikista ihanista kesän äänistä. Jäljelle jää vain hiljaisuus. Syksyisen luonnon rikkumaton rauha.
Kaikki äänet ovat vaienneet. Linnutkin nousevat kohta siivilleen ja lentävät kauas pois. Tämä siirtymävaihe on kai se kaikkein haikein. Kun ei ole vielä kunnolla syksy, muttei enää kesäkään. 
Mutta niin se on kaikkien muidenkin vuodenaikojen siirtymävaiheissa. Samalla kertaa luopumisen tuskaa menneestä ja sitten kuitenkin se malttamaton odotus tulevasta. Niin kuin nytkin.
Koen suurta tuskaa kesän luopumisesta ja silti odotan syksyä. 
Sillä onhan syksyn värikylläinen luonto aivan hengästyttävän kaunis. Synkimpinäkin sadepäivinä tuntuu kuin aurinko paistaisi, niin kirkkaan värisiksi lehtipuut värjäytyvät. Aamun kirpeys tuntuu jo nenänpäässä, sormissa, varpaissakin. Villasukat on mukava vetää jalkojen lämmikkeeksi, sytyttää takkaan tunnelmatulet ja käpertyä sohvannurkkaan lukemaan sisustuslehtiä. 
Meidän syksyyn kuuluu aivan oleellisena osana kaikenlaisten luonnon ja puutarhan tarjoamien marjojen, hedelmien ja vihannesten säilöminen. Muodossa tai toisessa. Säilömispuuhat ovatkin päässeet jo hyvään vauhtiin. Kotiakin on tullut laiteltua siinä sivussa syksyisempään asuun. Oikeastaan tämä on aika mukavaa aikaa. Syksy.


Mukavaa syyskuuta jokaiselle :)

-Kaaru-

30 kommenttia:

 1. Kaunis tekstisi sai syksyn tuulahduksen tänne eteläänkin!
  Nauti syksyn kuulaista aamuista, tunnelmallisista kynttilä-illoista ja värien hehkusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minä aion nauttiakin, Susanna :) Vielä ei ruskaa juuri ole, muttei siihen varmasti kauan enää mene, kun luonto hehkuu syksyn väreissä. Tunnelmallinen on syksyn aika!

   Poista
 2. Kauniita kuvia. Itse tykkään kovasti kesästä, mutta loppukesästä jo odotan syksyäkin ja tykkään syksystä paljonkin. Eritoten väreistä ja kirpakoista päivistä. Mukavaa syyskuuta lintukotoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Miia! Minäkin tavallisesti tietyllä tavoin odotan syksyä. Tänä vuonna kesä jäi vaan niin tavattoman lyhyeksi, ettei oikein ehtinyt vielä sellaista syksyn kaipuuta tullakaan. Syksyn väriloisto on kyllä jotain aivan mahdottoman kaunista <3

   Poista
 3. Kaunista! Minä tyytyisin onnellisena kahteen vuodenaikaan: kevääseen ja syksyyn. Loput voisin skipata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Niinkö?! Mutta eikös kesä ole puutarhurille parasta aikaa, kun omien kättensä jäljistä voi nauttia ja muutenkin luonto loistaa täydessä kukassaan :) Minä taas voisin aina vaan asua kesässä. Kyllästyisikö sitä sitten siihen ainaiseen kesään, kenties. Syksyssä kuitenkin oma erityinen hohtonsa.

   Poista
 4. Kivasti kirjoitettu teksti! Joka vuodenajassa on jotain kivaa :) Kivaa iltaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jassuntassu! Niin se on. Kaikissa neljässä vuodenajassa omat erityispiirteensä, joista ei voi olla pitämättä :)

   Poista
 5. Kauniisti kirjoitit. Niin se syksy tulee taas. Onneksi on ruska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Todellakin, onneksi syksyisin on hehkuva ruska! Ja aamujen kirpeä kuulaus. Hiljaisuuskin aika puhuttelevaa. Lämpimästi tervetuloa lukijaksi! Täytyypä kurkata sinunkin blogiisi jonain päivänä :)

   Poista
  2. Kiitos. :) Ja sydämellisesti tervetuloa kurkkimaan Luomulaaksoa. :)

   Poista
 6. Tykkään syyskesästä ja syksystä..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin tykkään syksystä vaikkakin vähän protestoin aina sen saapumista :) Kesäihmisenä kun voisin asua kesässä aina.

   Poista
 7. Ihastuttavat syyskuvat! Syksy merkitsee minulle rauhoittumista kesän jälkeen, käpertymistä omiin oloihin. Välttämättä niin ei edes tapahdu, mutta siltä se tuntuu etukäteen. Nautin syksyn tunnelmasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Syksy on kyllä ihanaa aikaa juurikin pimenevien iltojen tuoman tunnelman vuoksi. Niin sopiva vuodenaika rauhoittumiseen :)

   Poista
 8. Oi, minusta syksy on niin ihana vuodenaika. Syksyn sato, värikylläisyys, maassa kahisevat lehdet, kypsän viljan tuoksu, kynttilät pimenevässä illassa, aamun kirpeys, usva... Kaikki! Ja sitten ne ensimmäiset lumihiutaleet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyssä on paljon tunnelmallisia, ihania elementtejä. Kesäihminen minä silti pohjimmiltani olen. Talvea en sen kummemmin koskaan odota. Se on täällä pohjoisessa ihan liian pitkä ja runsasluminen. Kevättalvi on toki asia erikseen, se on kaunista aikaa <3

   Poista
 9. Ihanaa syyskuuta sinnekin <3 oma viehätyksensä on juuri näissä syksyn aamuissa ja illoissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi! Totta, aamut ja illat niin viehättäviä <3

   Poista
 10. Syksy taitaa olla se kaikkein puhuttelevin vuodenaika, joka jakaa ihmisiä puolesta ja vastaan. Itse olen aina ollut syksyihminen, mutta viime vuosina olen ruvennut intoilemaan ihan uudella tavalla myös kevään tulosta ja valon määrän lisääntymisestä. Joten, jos sitä pimeyttä ei lasketa, niin muutoin täälläkin otetaan syksy ihan riemumielin vastaan!
  Mukavaa syyskuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Muusa <3 Totta, syksy jakaa ihmisten mielipiteet hyvin suuresti. Alkusyksyn pimeys ei minua häiritse, sehän sen tunnelman aikaan siinä vuodenajassa saakin. Loppusyksystä ennen talven tuloa valoa kaipaisia jo enemmän, puhumattakaan kaamoksen ajasta! Keväässä on kasvun taikaa ja siksi se on niin ihmeellinen ja kaunis vuodenaika. Siksikin siitä tykkään minäkin, kun siitä ei ole enää pitkästi kesään :)

   Poista
 11. Ihanat kuvat- ja niin kaunis, tunnelmallinen teksti ❤ Suloisia syyspäiviä teille ❤

  VastaaPoista
 12. Kaunis, syksynraikas postaus ja kuvat tuovat ihanan tunnelman:) Takkatulen lämpö - ajatus jo lämmittää mieltä:) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kanneli <3 Takkatulen lämpö ja sen luoma tunnelma kuuluvat niin lähtemättömästi syksyyn <3

   Poista
 13. Syksyllä saan energiaa kynttilöistä, tunnelmallisesta musiikista ja sateen ropinasta. Täällä oli tänään läheisen omenatarhan portit auki ominien poimintaa varten. Sinne minunkin oli määrä mennä mutta tuo tunnelmallinen sade ;-) pilasi suunnitelmat. Mukavaa syksyä sinullekin! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oi, oikein avoimet ovet omenatarhaan <3 Kynttilöiden luomasta tunnelmasta saa kyllä aivan ihmeellistä voimaa syksyn pimeisiin iltoihin ja harmaisiin sadepäiviin. Sateen ropina varsinkin silloin kun se hiljakseen ropisee ikkunapelteihin ja peltikattoon, on aika suloisen kuuloista ja niin terapeuttista kaiken hiljaisuuden keskellä!

   Poista
 14. Niin kauniit syksyiset värit kuvissasi, :)

  VastaaPoista
 15. Miten kaunis, syksyinen tunnelma kuvistasi välittyykään! <3
  Tämä alkusyksy on minustakin niin ihanaa aikaa väreineen kaikkineen. :) Marraskuu onkin sitten pitkä, kolkko kuukausi.. Viime yönä sängyssä pyöriessäni kaipasin ensimmäistä kertaa villasukkia jalkojani lämmittämään. ;)

  Kauniita syyspäiviä sinulle! :)

  T: Emppu / Iloa & Unelmaa

  P.S Minulla on blogissani sinulle tunnustus! :)

  VastaaPoista