lauantai 30. toukokuuta 2015

Kesälaitumelle





Tyhjä reppu,
 leveä hymy,
jonka takaa paljastuu
jokisimpukan
värinen hammasrivi.
Pienissä käsissä
paperi.
Sitä todistukseksi
sanotaan, 
kerron.
 Suu täynnä 
sanoja
ei niistä oikein 
selvää saa.
Haikeuden kyyneleet
silmissäni:
sinä olet jo niin iso!
 Kuvitelmissani kiikut
vauvana sylissäni.
Mitä voisinkaan 
pieneen reppuusi
evääksi laittaa?
Ainakin
monia hyviä asioita:
kauneuden,
avaruuden,
ennakkoluulottomuuden,
tuulen 
ja auringon.
Toivoisin, että sinä
saisit opettajaksesi 
ensi vuonnakin 
ihmisen,
joka antaisi sinulle
tiedon
ja kehoittaisi sinua
epäilemään sitä.
Siitä syntyy oivallus!
Otan kädestäsi
kiinni, 
hikisestä nyrkistä. 
Likistät vähän
ja hymyilet.
Seisomme siinä
rintarinnan,
lapsuuden kesän
kynnyksellä.

Tänään se alkoi, kesäloma!
Tänään onnittelemme myös kaikkia ylioppilaita, 
valmistuneita ja koulunsa päättäneitä :)


ONNEA!

-Kaaru-

perjantai 29. toukokuuta 2015

Vanha kaappi

 




En ole saanut vielä mitään tehtyä tuon vanhan kaapin (vai senkkikö tuo on?) eteen, josta kerroin viime postauksessa. Muhun iski kamala kevätflunssa, joten sisällä on täytynyt päivät olla. Aurinkoinen sää houkuttelisi niin kovasti tuonne ulos touhuamaan kaikenlaista ja sormet syyhyäisi päästä tuosta kaapista rapsuttelemaan vanhaa maalia pois. Jospa tämä olo tästä pian helpottuisi. Toivotaan niin :) Piti ihan käydä nappaamassa muutama kuva tuosta kaapista tänne blogiinkin, niin mielissäni olen tuosta löydöstä! Vanhaa kunnon tekoa, täyttä puuta. Kuvat vähän valehtelevat, ei se ihan noin hyvässä maalissa ole kuin kuvat antavat ymmärtää. Paikoin maali on rapistunut pois ja alta pilkottaa turkoosi maali. Sen värinenkö lie aiemmin ollutkin. Valkoiseksi ajattelin sen maalata vaikka voisihan siihen sopia jokin muukin väri. Valkoinen on vaan niin turvallinen valinta ja sopii meidän huusholliin parhaiten.

Kesäloma kolkuttelee jo ihan ovella. Huomenna meidän kahdella koululaisella on vielä todistusten jako ja sitten se alkaa, kesäloma! Pitäisiköhän sitä loman alkamisen kunniaksi leipoa raparperipiirakkaa. Meidän raparperit eivät ole vielä aiemmin niin hyvin tuottaneet satoa kuin tänä keväänä. Varmasti kasvuvauhtiin vaikutti se, että syksyllä ripottelimme juurille ravinnerikasta multaa omasta kompostista :)

Tupaan vaihdoin kesäisemmät tyynynpäälliset ja hain koivunoksia maljakoihin neilikoiden kaveriksi. Kylläpä muuttui kodin ilme heti niin heleän kesäiseksi. Makuuhuoneeseen ajattelin vielä vaihtaa henkäyksen ohuet verhot. Sittenpä saakin kesä minun puolestani tulla :) Pihasaunan nurkalle kun saamme vielä tehtyä meidän oman kesäpesän ja grillipaikan, niin muutapa ei tarvitse. Kyllähän se kesä on ihan paras vuodenaika <3

Ihanaa tulevaa viikonloppua kaikille!

-Kaaru-

tiistai 26. toukokuuta 2015

Arjen kauneutta ja kirppareita






Äitienpäiväksi saatu iso ruukkuruusu on vasta nyt puhjennut kunnolla kukkaan, mutta mikähän lie sitä vaivaa. Nimittäin osa kukista tippuu pienen varrentyngän kera jo siinä vaiheessa, kun nuppu on vasta puoliksi auennut!? Harmi. En raskinut puoliksi auenneita kukkia poiskaan heittää, joten laitoin niitä kellumaan pieniin lasisiin tuikkukippoihin, jotka täytin vedellä. Niitä sitten ripottelin pitkin taloa, pieniä arjen kaunistajia. Sovittelinpa muutamia kukkia muuallekin hyvää mieltä tuomaan :) Tykkään niin paljon kukista <3 Niistä tulee mieli niin iloiseksi! Ei sitä ihminen paljoa tarvitse sen eteen tehdä, että päivä on pelastettu :) Kimppu kukkia maljakossa riittää. Pienistä asioista syntyy suuri ilo!

Tänään kävin pitkästä pitkästä aikaa koko päivän kestäneellä kirpparikierroksella. Olipa niin mukava viettää päivä kaupungissa ihan vain kahdestaan tuon meidän pienimmäisen kanssa. Kierrellä ja katsella ihan kaikessa rauhassa. Ja kyllähän sitä tavaraa yksi peräkontillinen mukaan tarttuikin ;) Tosin aika äkkiä oli peräkontti täysi, sillä löysin viime viikolla tori.fi:n myyntipalstoja selatessani aivan ihanan vanhan kaapin, jota varten kaupunkireissun nyt sitten oikeastaan teinkin. Olihan kaappi kotiin saatava :) Kirppareilta lähti mukaan välikausivaatetta ja kenkiä pienimmäiselle, muutamia leluja ja kyllä vain kodin sisustustavaraakin, vaikka olevinaan päätin etten niitä päin edes vilkaise :) 

Vanhan kaapin otan käsittelyyn heti huomenissa. Uuden maalipinnan se ylleen tarvitsee ja perusteellisen pesun. Mutta siitä ja muista kirpparilöydöistä jonain toisena päivänä hieman enemmän juttua. Nyt riennän pihan poikki pihasaunan lämpöön.

-Kaaru-

perjantai 22. toukokuuta 2015

Muutama uusi hankinta ja vanhaa Arabiaa






Eilen rupesi niin paljon tekemään mieli omenapiirakkaa, joten tuumasta toimeenhan sitä oli ryhdyttävä ;) Kyllähän se onkin aina niin hyvää pehmeän vaniljakastikkeen kanssa, että! Teen join tällä kertaa tuosta aivan mahdottoman viehättävästä vanhasta Arabian kupista, joka siis löytyi aitastamme ja on kotimme edellisen, jo edesmenneen omistajan jäämistöä. Tykkään niin paljon tuosta kupista ja tuontyylisistä muutenkin. Niissä on sitä jotain sellaista viehkeyttä, jota uusissa ei ikinä. Muotoilu ja kaikki pienet yksityiskohdat. Niin mahdottoman söpö yksilö! Tuon tyyppisiä kuppeja olenkin yrittänyt kirppareilta metsästää, vähän huonolla menestyksellä vain. Tai no, onhan niitä, mutta hinnat tahtovat hipoa taivasta.

Samalla kun herkuttelin omenapiirakalla, kokosin kuvaan nuo uusimmat hankinnat, jotka ostin Kodin Ykkösestä. Minä olen sellainen, että missä tahansa ostoksia teenkin, käyn ensimmäiseksi läpi poistopisteet ja alelaarit, jos sellainen suinkin vain kyseisestä liikkeestä löytyy. Kodin Ykkösestä tykkäänkin sen vuoksi, kun ainakin tuolla Oulussa liikkeen perältä löytyy nurkkaus, jossa on kaikenlaista poisto/pikkuviallista tavaraa edullisemmin saatavilla. Sieltä on vuosien varrella tarttunut mukaan kaikenlaista pientä ja vähän suurempaakin kodin sisustustavaraa. Nyt ostin raidallisen torkkupeiton ja ison meriheinäkorin, jotka maksoivat siis yhteensä 10 euroa. Etenkin tuo kori ilahdutti edullisella hinnallaan positiivisesti vaikkakin sitä paremmin tutkailtuani löysinkin siitä muutaman rispaantuneen kohdan, jonka vuoksi se lienee alennettuun hintaan ollutkin. Mutta mitäpä nuo pienet rispaumat haittaa, ei mitään :) Lelukoriksi tuo päätyi lopulta tuohon tuvan nurkkaan, kuvauksen ajaksi keräsin siihen vain muutaman tyynyn, jotka ostin tässä jonkin aikaa sitten H&M Home:sta. Valkoisen puisen naulakon ostin myöskin Kodin Ykkösestä, sen ihan normaaliin hintaan tosin. En vain voinut vastustaa tuota somaa naulakkoa, varsinkin kun koen sille olevan tarvetta. Se päätyy tuvan seinälle jossain vaiheessa, kunhan päätän mihin sen kohtaan sen ruuvaan :)

 Paikallisella puutarhalla on nyt viikonlopulla puutarhapäivät. Ajattelin käydä siellä ostamassa nyt ne loputkin kesäkukat, jotka ajattelin pihalle ja amppeleihin istuttaa. Mutta, tämän enemmittä puheitta taidankin lähteä tästä puutarhaa mylläämään. Aurinkokin paistaa niin ihanasti nyt. Lämmin päivä luvassa :)

Iloista perjantaita ja viikonloppua kaikille!

-Kaaru-

tiistai 19. toukokuuta 2015

Kukkasidontakurssilla opittua







Viime viikon alkupuolella osallistuin kansalaisopiston tiloissa järjestetylle kukkasidontakurssille. Täytyy kyllä sanoa, että kurssi oli kaikinpuolin onnistunut. Kurssinvetäjä kertoi aluksi teoriassa sidotun kukkakimpun kokoamistekniikoista, jonka jälkeen hän näytti käytännössä kuinka homma vaihe vaiheelta tehdään. Sen jälkeen kukin kurssille osallistunut sai koota oman kimppunsa haluamallaan tavalla. Mukava kurssi kaikkinensa. Ainakin muistinsopukoihin jäi nyt jonkinlainen muistijälki siitä kuinka kukkakimppua on hyvä lähteä kokoamaan, jotta siitä tulee sopusointuinen, kaunis kimppu. 

Omaan tuotokseeni ensikertalaisena olen ihan tyytyväinen. Kuva kurssilla sitomastani kukkakimpusta löytyy tämän postauksen alusta. Otin kuvan heti silloin illalla kurssin päätyttyä, tuoreeltaan :) Seuraavat kaksi kuvaa otin tänään, tasan viikon päästä siitä kun kimpun sidoin. Kauniina on kimppu säilynyt edelleen. Halusin kuitenkin kokeilla vähän toisenlaisenkin asetelman tekoa, joten purin kimpun ja katkaisin varret ihan lyhyiksi kustakin kukasta ja asettelin ne tuollaiseksi pallomaiseksi kimpuksi mariskooliin.

Kunhan kesän niittykukat puhkeavat täyteen kukkaan, on mukava kokeilla millaisia kimppuja saan tehtyä luonnonkukista. Aika kiva harrastus tämäkin :)

-Kaaru-

maanantai 18. toukokuuta 2015

Pihasaunalla ennen ja jälkeen remontin

Pihasauna ennen remonttia


Pihasauna remontin jälkeen


Joskus on mukava palata ajassa taaksepäin ja muistella menneitä. Eilisiltana pihasaunan lämmössä istuessani tuli mieleeni se hetki kun ensimmäisen kerran astuin sisälle tuosta ruskeasta ovesta ja kurkistin pihasaunamme saunakamariin. Elettiin vuotta 2011. Joitakin kuukausia aiemmin olimme tehneet kaupat tästä paikasta ja aloittaneet kotimme remontin. Sauna oli kuitenkin ollut huonosta kunnostaan huolimatta käytössä valmistumisestaan aina vuoteen 2010 saakka. Siis yli viisikymmentä vuotta! Piharakennukseen oli valmistumisen jälkeen vaihdettu ainoastaan vesikatto, muutenpa se olikin ihan alkuperäisessä asussaan. 

Ulkoapäin pihasauna oli aika sympaattisen näköinen. Soma vanha sauna. Valitettavasti pelkkä ulkokuori ei useinkaan kerro koko totuutta. Kunhan katsotte kuvat, tiedätte varmasti mitä ajattelin saunakamarin ja saunan nähdessäni. Oikeastaan yksi sana riittää kuvaamaan ensimmäisen ajatukseni. KARMEA. Jos siis kuvat järkyttävät jotakuta tämän postauksen lukijaa, enpä ihmettele. Kyllähän tuo aika hirvittävässä kunnossa olikin! Sauna parka. Kuvanlaatu on aika surkea noissa ennen- kuvissa, ne kun on vanhalla taskumallin kameralla otettu, koittakaa kestää. Kuvakulmat eivät ole ihan samat näissä ennen ja jälkeen-kuvissa, mutta eiköhän noista kutakuinkin selvän saa mistä mikin kuva on otettu. 

Näkymä ulko-ovelta ennen remonttia..


..ja remontin jälkeen.


Sanomattakin on selvää, että koko saunakamari ja sauna oli purettava ulkovuorilaudoitukseen saakka. Vesikaton vaihtaminenkin oli jäänyt ilmeisen selvästi liian myöhäiseen siitä päätellen millaista jälkeä vuotava huopakatto oli saanut aikaan saunakamarin sisäkattoon. Minä meinasin heittää hanskat tiskiin heti kättelyssä koko projektin suhteen, mutta päättäväinen mieheni oli sitä mieltä, että kyllähän me vielä tästä sauna tehdään. Niin tehtiin :) Uskomatonta. Siltä se tuntuu nyt jälkikäteen ajateltuna.

Kurkistus saunaan ennen ja..

..ja jälkeen.
Sauna oli paremmassa kunnossa kuin saunakamari, mutta aikansa elänyt todellakin sekin. Emme halunneet tehdä saunasta kuitenkaan liian nykyaikaisen näköistä, joten seinien ja katon panelointiin käytimme samanlaista linnunsiipipaneelia kuin mitä saunan seinissä alunperinkin oli. Vanha lattiavalu piikattiin pois ja uusi valettiin tilalle ja asennettiin samassa yhteydessä lattialämmitys. Lopuksi lattia laatoitettiin 10x10cm laatoilla. Saunaan tulee kaivosta kylmä vesi, lämmintä saa muurinpadasta aina silloin kun sauna on lämmitetty. Katonrajaan asennettiin led-valot, jotain nykyaikaistakin siis ;) Yleensä tykkään saunoa kuitenkin ihan pelkän kynttilän suomassa hailakassa valossa. Jotenkin paljon tunnelmallisempaa niin. Ja kuunnella kuinka tuli ritisee ja rätisee kiukaan tulipesässä.




 Iloa ja auringonvaloa uuteen viikkoon!

-Kaaru-

lauantai 16. toukokuuta 2015

Kahvihetki yläkerran aulassa

 


 

 Joskus on mukava juoda päiväkahvit tai -teet tavanomaisesta poikkeavassa paikassa. Kuten nyt vaikkapa yläkerran aulassa. Kaivaa kahvipöytään pakasteesta jotain hyvää ja asetella kauniisti esille. Istahtaa alas ja juoda kaikessa rauhassa kahvinsa kera makean leivoksen tai piirakanpalasen. Siellä, kaikessa hiljaisuudessa on mukava haaveilla. Vaipua pumpulin pehmeisiin haaveiden pilvilinnoihin oikein kunnolla :) Yläkerran aula sopiikin haaveiluun niin hyvin. Se on asteen verran romanttisempi paikka kuin yksikään toinen huone meidän talossa. Ja mikäs muu kuin romanttisuus tuo ajatuksiin ne suloiset unelmien hattarapilvet, joita ilman elämä olisi aika tylsä elettäväksi. Minä kun olen sellainen, parantumaton haaveilija :) 

Mutta pimeää siellä on, aulassa, kesät talvet. Siinä kai syy siihen, miksi siellä tulee niin harvoin heiluttua kameran kanssa. Luonnonvalo ei yllä aulan molemmin puolin olevista makuukamareista sen jokaiseen kolkkaan. Ja hehkulampun valossa kaikki näyttää niin ruman keltaiselta. Niin kuin nytkin näissä kuvissa siitäkin huolimatta, vaikka kuvien valkotasapainoa muokkasinkin inhimillisempään suuntaan kuvankäsittelyohjelmalla. Harmi. Varmaan tuonne takaseinään pitäisi puhkaista aukko pienelle ikkunalle. Miten se sitten istuisi talon ulkomuotoon onkin toinen seikka. Siksi kai siellä ei sitä ikkunaa ole koskaan ollutkaan.

 




Äitienpäivälahjaksi sain omalta äidiltäni tuon valtavan suuren hortensian. Niin kaunis kukka! Siihen sen laitoin, pikkuruisen mutta sitäkin pippurisemman kamiinan päälle. Uloshan se on tarkoitus viedä sitten, kunhan yöpakkasten aika on ohi. Kesäkuussa. Sitä odotellen. Kesää.



Iloista lauantaita kaikille! Meilläkin paistaa tänään pitkästä aikaa aurinko :)

-Kaaru-

keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Kevään lumoa




Täällä on ollut niin kauniita kevätpäiviä nyt, ettei paljon muuta olla tehtykään kuin oltu ulkona. Niin lämmintäkin! Minä niin tykkään tästä toukokuusta. Ehkä paras kaikista kuukausista. Ihana kevät käsillä, lintujen liverrys pihapuissa, luonnon herääminen talviunestaan, kesä ja kaikki sen tuoma vapaus vasta edessä. Voi miten nautinkaan nyt! Istutin puutarhalta ostamani orvokit ruukkuihin pihaa kaunistamaan ja pieniksi väripilkuiksi värittömyyden keskelle. Vielä menee nimittäin tovi ennenkuin pihakoivuissa on hiirenkorvat ja pensaissa pikkuruiset lehdet. Nurmi vihertää jo paikoin ja krookukset kukkivat kukkapenkissä. Tulppaaneitakin oli jo noussut mullan alta sekä lukuisat perennatkin ovat osoittaneet elonmerkkejä, joten talvesta ovat jälleen selvinneet hengissä, kiva! Sitä täällä pohjoisessa Suomessa saa aina pelätä miten kaikki kasviparat selviävät ankaran talven kourista. Isommilta vahingoilta ollaan joka vuosi kuitenkin säästytty. Tänä keväänä ajattelin siirtää kotiseudultani perennapenkkiini pioneja. Tänne muutettuamme ajattelin, etteivät ne täällä kuitenkaan pärjää, joten jäi silloin siirtämättä. Olen kuitenkin pionienkin nähnyt näillä leveysasteilla kukkivan joka kesä tosi komeina, joten ajattelin kokeilla nyt josko viihtyisivät meidänkin kukkapenkissä :)

Pelargoniat laitoin saunakamarin ikkunalle, kun en uskaltanut niitä vielä uloskaan laittaa. Tai no, ovat ne päivät ulkona olleetkin jo, mutta yöksi olen siirtänyt ne tuonne saunakamariin etteivät vain palellu. Pihakin on jo melkein haravoitu. Sen jälkeen ajattelinkin ruveta tuota kasvihuonetta laittamaan ja kasvimaata mylläämään uuteen uskoon. Nautitaan keväästä!

Mukavaa loppuviikkoa ja alkanutta toukokuuta kaikille!

-Kaaru-