keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Runebergin torttuja




Runebergin päivä = Suomalaisen kirjallisuuden ja runouden päivä ja Runebergin syntymäpäivä. Tämän kunniaksi leivottiin eilen lasten kanssa näitä tälle päivälle ominaisia makeita herkkuja, Runebergin torttuja. Eilen syötiinkin niistä jo osa ja tänään sitten jatkamme herkuttelua :) Paistoin Runebergin tortut Ikean muffinivuoassa, joka on tuollainen korkea ja tasareunainen. Näin sain tortuista aitojen torttujen näköisiäkin, tosin paljon pienempiä vain :)

Olen tehnyt Runebergin tortut jo muutamien vuosien ajan seuraavanlaisella ohjeella. Täytyy sanoa, että tällä ohjeella maku on miltei sama kuin leipomoista ostetuissa tortuissakin. Ehkäpä se on tuo karvasmanteliöljy, joka antaa siihen sitä mukavaa aromia.

Runebergin tortut (n.12 kpl)

  • 200g voita tai margariinia
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 3/4 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl mantelijauhetta
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 3/4 dl kermaa tai maitoa
  • 2-3 tippaa karvasmanteliöljyä tai karvasmanteliaromia
Pinnalle: vadelmahilloa ja sokerikuorrutetta

1. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi
2. Lisää munat voimakkaasti vatkaten
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vuorotellen maidon tai kerman kanssa taikinan joukkoon
4. Lisää pari tippaa karvasmanteliöljyä ja sekoita hyvin
5. Voitele ja korppujauhota muffinivuoat. Annostele taikina vuokiin. Paista 200-asteisen uunin alatasolla n.20     minuuttia tai kunnes kullanruskeita
6. Kumoa tortut jäähtyneinä ja koristele hillolla. Pursota sokerikuorrutetta hillon ympärille.

Vaihtoehtoisesti sokerikuorrutteen tilalle voi laittaa kermavaahtoa. Törmäsin kermavaahdolla kuorrutettuihin Runebergin torttuihin kerran eräässä kahvilassa, ja kylläpä vain oli hurmaava makunautinto! Tosin aina torttuja leipoessa unohdan sen ja näin ollen tänäkin vuonna tein ihan perustorttuja, jälleen kerran. Ehkäpä minä ensi vuonna muistan tuon kermavaahtokuorrutteen. Kokeilkaapa joskus :)

Hyvää Runebergin päivää kaikille!

1 kommentti:

  1. Onpa suloisia ja herkullisen näköisiä!

    VastaaPoista